Да си богат е стремеж на милиони хора. Парите не са всичко, но решават много проблеми и дават много възможности. Но спечелването на лично състояние не е по силите на всеки. Необходими са добра инвестиционна и финансова култура, верен поглед към случващото се на пазарите в света и в региона, в който живеете, както и късмет.

Всъщност, стремежът към богатство е движеща сила на много поколения. Стига само да припомним „американската мечта“, която май вече е световна мечта. А и последните данни на статистиката показват недвусмислено-броят на богатите се увеличава непрекъснато.

Въпросът-как се става богат е нещо като алхимия на новия свят, наследил Средновековието. Но докато превръщането на желязото в злато така и не се е отдало на алхимиците, богатството днес не е само за избрани, ако съдим по постоянно увеличаващият се брой милионери и милиардери в света.

Създаването на лично богатство започва с правилния избор на стратегии. Това не е еднократен процес, както например да спечелите крупна сума от лотария или да получите голямо наследство. Трябва да направите няколко прости стъпки, за да тръгнете към богатството, но има и условия, без които това е невъзможно. Това анализират експерти в Investopedia.

Да станеш богат изисква да натрупате активи с течение на времето, да ги инвестирате правилно и да увеличавате натрупаното. Тук водещото понятие е „спестяване“. Но има три важни неща, които всеки, поел по този път, трябва да знае.

1. Преди да започнете да спестявате, трябва да имате дългосрочен източник на доход, който да ви осигурява останали пари, след като покриете ежедневните си нужди.

2. След това ви трябва активен план за инвестиции на базата на парите, които сте заделили.

3. При инвестициите си трябва да сте предпазливи.

Как да осигурим достатъчно пари за основа на бъдещото си богатството? Тази стъпка може и да изглежда елементарна, но е най-важната.Предполага се, че повечето хора са запознати с различни проучвания как със сравнително малко отделени в началото пари, с времето може да си осигурите основа за създаване на значително богатство.

Задайте си въпроса-правя ли достатъчно, за да имам пари настрана и то колкото ми трябват? Първата възможност е да намалите разходите си. Ако вече сте направили това, помислете как да увеличите доходите си. За целта се попитайте достатъчно добър ли съм в това, което правя и ако да- мога ли да го правя в следващите 40 години също така добре?

Има два вида доходи-спечелени и пасивни. Спечелените идват от работата ви, пасивните-от успешни инвестиции. Ще спечелите повече пари, ако работите нещо, което ви харесва. също така ако използвате нещата ,в които сте добър в работата си. Както и правилната оценка на необходимите ви образователни нива.

Важно е и още нещо-съхранете отделеното. За да имате отделени достатъчно пари за начало на успешни инвестиции, преценете това, от което неминуемо се нуждаете и това, което можете да отрежете от разходите си. това не означава да пестите непрекъснато и жестоко.

Просто бъдете реалисти. Има куп неща ,които можете да подобрите и с това да увеличите отделяните за инвестиции пари. например да карате колата си с добре напомпани гуми, за да ограничите разхода на гориво. Или готвене в къщи, което е доста по-евтино от храната в ресторант.

Стъпка две- направете си план за инвестиции. Ако сте привърженик на фондовите пазари, трябва да си набележите компании, в акциите на които да инвестирате. За световните пазари това е общо взето добре разяснено. В момента например съветите на експертите са да влагате в стартъпи, технологични компании в сфери, които смятате за перспективни, в акции на компании от сфери с предстоящо бурно развитие като ВЕИ източниците за добиване на електроенергия например.

В България нещата са по-различни. Преглед на печелившите инвестиции от последните 15 години на експрети показва ,че вложенията в имоти се отплащат най-добре в средносрочен и дългосрочен план. Разбира се, не каквито и да са имоти, а такива с добра локация, качествено строителство и далеч от натоварени трасета.

Има и друг вариант- купува се занемарен имот, реновира се и се продава на по-висока цена. Може да се потърси и начин за участие в търгове на частни съдебни изпълнители, които понякога предлагат изгодни оферти на имоти. Земеделската земя също е вариант, все още има евтини парцели в недотам атрактивни региони, но в някои от тях има перспектива. Например, край трасето на АМ „Хемус“.

Стъпка три- инвестирайте правилно. Вие вече сте отделили достатъчно пари и можете да инвестирате. Започвате с консервативни инвестиции. Това е добре, нали? Грешка! Ако искате да изградите значително портфолио, трябва да поемете риск, да вложите пари в акции на компании. Но такива, които има вероятност да се разраснат и да поскъпнат.

Можете ли да загубите? Сигурно, но рискът трябва да се приеме. Все пак решението си е ваше. Инвеститорите, които не възприемат риска, трябва да имат предвид, че портфейлите се нуждаят от известна експозиция, за да се предпазят от инфлация . Също така, по-младите инвеститори могат да си позволят да разпределят повече от своите портфейли в акции, отколкото по-възрастните инвеститори, тъй като имат време на своя страна.

За България в момента добра инвестиционна стъпка е продажбата на имот, който не се ползва активно. Цените у нас вървят нагоре, кризата от 2008 година е забравена. Това вероятно ще продължи още около година, изберете подходящото време.

След това пазарът ще тръгне надолу-такава цикличност наблюдаваме от десетилетия на пазара за имоти. Тогава купуването на друг имот ще донесе печалба-или ще е с по-добра локация и състояние, или ще можете с парите от двустаен днес да купите тристаен. Или просто да насочите средствата в друга инвестиционна посока. Някои препоръчват златото-идеята е добра ,но съхраняването е сложно, опасно и изисква разходи. А и продажбата невинаги е бърза и успешна. 

(Материалът не е покана за взимане на инвестиционни решения)