А общите компенсации за главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг са надхвърлили 8,8 млн. долара, пише The Wall Street Journal, като се позовава на официални финансови данни на водещата социална мрежа за 2017 г.

Цялостното възнаграждение на Зукърбърг е достигнало 8 852 366 долара, което е с около 37 пъти по-високо от средното заплащане на служител на комапнията, показват годишните отчети. Както и досега, основната заплата на Марк Зукърбърг за 2017 г. е била от едва 1 долар, а той не получавал бонуси или други възнаграждения.

В същото време обаче разходите за сигурност и пътувания на 33-годишния милиардер са нараснали с цели 54% до около 8,85 милиона долара през миналата година, когато той предприе обиколка на 30 от американските щати. Фейсбук изчислява съотношението на заплатите от 37 към 1, като сравнява компенсацията на Зукърбърг с тази на конкретно лице, идентифицирано като средноквалифициран служител на компанията.

Компаниите в САЩ са длъжни да разкриват съотношението на заплатите като част от по-широкото изискване на закона Дод-Франк, което влезе в сила през тази година.

В изчисленията си Фейсбук не включва работници на непостоянен договор или служители, наети от трета страна. Заплатите на такива служители са много по-ниски от тези на служителите на пълен работен ден, като района на Залива те печелят между 18 до 34,75 долара на час.

Средната заплата във Фейсбук е втората по големина сред досега докладваните заплати – от 325 компании, чиито акции се търгуват на индекса S&P 500. Тя е почти двойно по-висока от тази в Morgan Stanley. Досега лидер в своеобразната класация е Incyte Corp. - биотехнологична компания с 1200 служители, чиято средностатистическа заплата възлиза на 253 015 долара. Фейсбук има около 25 100 служители.