Съдбата на алуминиевият милиардер Олег Дерипаска отразява най-пълно траекторията на усилията на руските власти да строят политическите си и финансови отношения със Запада. Това пише " Уолстрийт джърнъл" в статия по темата.

Дерипаска взе под контрол "Русал" след жестоки "алуминиеви" войни през 90-те години на миналия век. На фона на световния бум в търсенето на метали в след 2000 година той бързо стана и най-богатия човек в Русия. В основата на неговото забогатяване бе негласната договореност между Владимир Путин и руските промишлени магнати-държавата да не ги закача докато поддържат националните приоритети и нямат лични политически амбиции.

Така Дерипаска ремонтира със свои средства Болшой театър в Москва и участва активно в строителството на олимпийските обекти в Сочи, където вложи 1.38 милиарда долара. Въпреки всичките си пари, олигархът имаше немалко проблеми с получаване на американска виза, главно заради неговото минало и връзките с организираната престъпност в Русия. за да избегне тези проблеми, той нае водещи лобисти във Вашингтон и бившия сенатор Боб Доул.

Но днес нещата се променят. Стратегията на Доналд Тръмп може да принуди руският елит да се приближи до Путин, като с това усили зависимостта си от държавата и нейните финансови възможности. Засега САЩ отложиха поредните санкции срещу Русия, но това едва ли ще продължи дълго. А и плащането на дълговете на олигарсите от руската държава не е добро решение.

Единственото решение за Кремъл е въвеждането на нова, суверенна финансова система в страната, която да обедини държавните ресурси за реализация на крупни проекти. Също така и нов модел на икономика. въпросът е дали това ще стане в скоро време или отново страната ще попадне под ударите на поредната икономическа криза.