Проучване на Националния статистически институт, проведено сред промишлените предприятия в нашата страна през март 2018-а година, показва увеличаване на тяхната инвестиционната активност през изминалата година, но при очаквания за нейно свиване през настоящата.

По данни от изследването разходите за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи в промишлеността през 2017-а са били със 7,4% повече в сравнение с година по-рано.

В същото време обаче промишлените предприятия в нашата страна планират за 2018-а година намаляване на инвестициите с 6,6% спрямо направените през миналата година.

В общият обем на очакваните разходи за придобиване на дълготрайни и нематериални активи през тази година делът на частния сектор се очаква да бъде 84,6%, като мениджърите от промишления сектор предвиждат намаление на техните инвестиционни програми с 14% спрямо 2017-а година.

Най-голям относителен дял в инвестициите през настоящата година се очаква да формира производството на стоки за междинно потребление (43,3% от всички инвестиции в промишлената сфера), при които обаче се предвижда понижение с 12% спрямо предходната година.

Следват енергетичните и свързаните с водата сектори (с относителен дял от 25,4%) при които се очаква увеличение на инвестициите с 27,9% спрямо 2017-а и на трето място е производството на недълготрайни потребителски стоки (с относителен дял от 16,3%), като прогнозите на мениджърите са за свиване на инвестиционните програми в този сектор с 25,2% спрямо година по-рано.