Напрежението между Русия и САЩ, свързано със Сирия, изглежда намалява, такъв е случаят и с търговията. Това мнение изказа пазарният анализатор Ришаад Саламат пред телевизия "Блумбърг".

„Изглежда президентът Тръмп обмисля отново да се върне в ТПП (Транстихоокеанско партньорство). Ако го стори, това ще бъде един от най-забележителните политически обрати през последните години. Така планетите се подредиха за едно стабилно петъчно повишение“, коментира Саламат.

По думите му това позволява на трейдърите да се върнат към фундаментите - започващият в САЩ сезон на отчетите. „Освен това има и доста икономически данни, които да се анализират. Китайските доставки за чужбина отбелязаха спад поради сезонните ефекти, свързани с почивката около Китайската Нова година. Като цяло страната отбеляза изненадващ търговски дефицит от почти 5 млрд. долара, който е първият от февруари 2017 насам“, съобщи той.

Анализаторът посочи, че Hang Seng се повишава с около една десета от процента, а Shanghai Composite спада с четири десети от процента. Междувременно хонконгският долар все още се намира близо до най-ниската част на диапазона спрямо щатския долар, въпреки че паричните власти в Хонконг се намесиха, за да защитят котировките. Имайки предвид колко ликвидност има на тези пазари, може би властите трябва се намесят допълнително.