Според председателя на енергийния регулатор Иван Иванов обаче при прекратяване на договорите може да има поевтиняване на електроенергията.

Интересът на инвеститорите трябва да бъде запазен, заявиха изпълнителните директори на двете американски централи от Маришкия басейн Красимир Ненов и Иван Цанков.

"Евентуалното трансформиране на договора по начин, по който той да съответства и да бъде интегриран към либерализирания пазар ще бъде резултат от преговори, които ще съхранят интересите на инвеститорите." "Каквото и да се случи с договорите това не би трябвало да доведе до никаква промяна в цената на електроенергията, защото в момента цената на електроенергията е такава, че тя покрива ангажиментите, които има по тези договори, което и в бъдеще трябва да се запази по същия начин, казаха Ненов и Цанков.

"Цените на тока ще са предмет на разговори между американските централи и държавата, посочи от своя страна енергийният министър Теменужка Петкова. "Сигурна съм, че в рамките на едни конструктивни преговори и разговори ще се стигне до най-добро решение и за двете страни", допълни тя

Ако бъдат прекратени договорите с американските централи, това ще доведе до намаление на таксата "задължение към обществото", която е част от крайната цена на тока, обясни председателят на енергийния регулатор Иван Иванов. "Към момента ние ще включим американските централи в нашето ценово решение, защото няма промяна в техния статут", каза Иван Иванов.

По-рано днес омбудсманът Мая Манолова се срещна с изпълнителните директори на "американските централи", съобщи пресцентърът на омбудсмана. Повод за срещата е била жалбата на представители на Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, които в качеството си и на граждани са поискали от омбудсмана да предприеме действия по отношение на договорите с "Ей и Ес ЗС Марица Изток 1" ЕООД и "Контур Глобал Марица Изток 3" АД за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия.

На 2 април т.г. омбудсманът се срещна с жалбоподателите, които обявиха, че договорите с "американските централи" ощетяват непазарно както държавата, така и всички 3 600 000 български домакинства средногодишно с по 161 лева, припомниха от обществения защитник. Според тях, с тези договори се предоставя неправомерно държавна помощ.

На днешната среща омбудсманът е изслушал позицията и на "американските централи" в лицето на изпълнителния директор на "Ей и Ес България" Иван Цанков и Красимир Ненов, изпълнителен директор на "Контур Глобал Марица Изток 3". Те са припомнили историята на подписването на въпросните договори, с участието на няколко правителства и са подчертали ползите от дейността им за обществото и направените инвестиции.

Изпълнителните директори са заявили готовност да променят договорите, така че да се запазят интересите на инвеститорите и на българските граждани, както и да излязат на свободния енергиен пазар. На срещата те са посочили още, че в момента тече предварително проучване на договорите в Европейската комисия.