Конфедерацията на френските малки и средни предприятия (КФМСП - CPME) очаква тази година в страната да фалират 100 000 компании. Нейният председател Франсоа Аслен заяви пред радио Бе Еф Ем бизнес, че не знае дали страната ще бъде изправена пред "стена от фалити", но призова правителството да помогне на компаниите, които са били в добро състояние преди да настъпи кризата.

През 2020 година броят на корпоративните фалити във Франция парадоксално намаля благодарение на правителствената подкрепа. Данните за март 2021 година обаче будят безпокойство.

По данни на компанията за бизнес информация Алтарес (Altarеs) фалитите са скочили със 155 процента през последните две седмици на март спрямо същия период на 2020 година.

Според Франсоа Аслен обаче цифрите трябва да се анализират внимателно. Когато годината е добра, фалитите в страната са 51 000, а при лоша година като 2020-а те са били едва 34 000. По думите му тази разлика между 34 000 и 51 000 ще се появи, когато спрат помощите за компаниите. С други думи има опасност тези 15 000 предприятия, които не са фалирали миналата година, да фалират след приключването на правителствените програми.

През 12-те месеца от момента, когато спрат помощните мерки, фалитите могат да достигнат между 65 000 и 100 000, прогнозира президентът на конфедерацията.

Необходимо е мерките да бъдат адаптирани за спасяване на предприятия с жизнен икономически модел, за които има опасност да не оцелеят заради Ковид-19, изтъква той.

Фалитите водят до 80 на сто от преките ликвидации, припомня Аслен, според когото именно този процент е тревожен. Такова равнище не е достигано от 20 години, а е сигурно, че то ще нараства.

Конфедерацията на МСП, която преговаря с правителството за мерки за подпомагане за излизане от кризата, се опасява от тежки последици и за ръководителите на предприятия, които ще фалират през близките месеци.

Не бива да се прибавят и човешки трагедии към икономическата катастрофа, предупреждава Франсоа Аслен.

Според проучване на агенция Малакоф юманис (Malakoff Humanis) шефовете на компании са все по-стресирани. 17 процента от тях посочват, че консумират алкохол всеки ден (спрямо 7 процента при служителите). 32 процента от ръководителите пушат (23 на сто от служителите). Това пристрастяване се е задълбочило през последните години, тъй като през 2016 година само 24 процента от шефовете са били пушачи.