Потребителските цени в еврозоната през септември 2021 г. са се увеличили с 3.4% на годишна база, сочат предварителните данни на Статистическата служба на Европейския съюз (Евростат). Това е най -високата стойност от началото на световната финансова криза преди 13 години през септември 2008 г. Анализатори, анкетирани от "Ройтерс", очакваха среден ръст на потребителските цени да се ускори през септември до 3.3% на годишна база.

От "Евростат" припомнят, че през август годишната инфлация в еврозоната е била 3%.

В сравнение с предходния месец август потребителските цени са се увеличили с 0.5%. С изключение на променливите фактори като разходите за енергия, храна и алкохол (индексът CPI Core, който се следи от Европейската централна банка), потребителските цени и услуги са се повишили с 1.9% на годишна база през септември, след като през август беше отчетено нарастване на този показател с 1.6 на сто.

По основни сектори инфлацията е нараснали, както следва: цените на енергията през септември се увеличават със 17.4% в сравнение със същия месец на предходната година (+ 15.4% през август), на промишлените стоки поскъпването е с 2.1% (+2.6% месец по -рано през август), а цените на храната, алкохола и тютюневите изделия са нараснали с 2.1%, след като се повишиха с 2% месец по-рано. Цените на услугите са нараснали с 1.7% (+1.1% през август).