България може да загуби 183 милиона евро по Програмата за развитие на селските райони, съобщи заместник-министърът на земеделието Светлана Боянова, цитирана от БНР.
Парите са от бюджета на програмата за периода 2007-2009 г. и ако не бъдат усвоени до края на тази година, ще бъдат загубени.
„ Искам да ви кажа и ви призовавам да не правим грандиозни спекулации от тази цифра, защото това е само прогноза. Знаем бюджета за 2009 г. и сме сигурни какво ще разплатим до края на тази година, вадим едното от другото и получаваме 183 млн. евро. Но ние не стоим на сигурното и правим всичко възможно този риск да бъде намален”, обясни Боянова, цитирана от "Фокус". Тя припомни, че ПРСР започна да действа у нас с една година закъснение. Бюджетите за 2007 и за 2008 г. са усвоени, но не и този за 2009 г.
В момента 2000 проекта на земеделски стопани отлежават неразгледани във фонд "Земеделие". Ако фодът успее да ги обработи, сключи договори и започне авансови разплащания, загубите ще бъдат намалени.
От 20 на 50 % от европейската субсидия ще се увеличат авансовите плащания по всички мерки на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Решението е взето на ниво Европейски съюз, съобщи още днес Светлана Боянова. Увеличаването на авансовите плащания ще започне да се прилага в България до края на годината.