Новият спасителен план придоби по-ясни очертания, след като бе бе постигнат напредък по искането на Германия частните кредитори на Гърция да споделят част от бремето.
Страните от еврозоната искат частните кредитори на Гърция да участват с 20 до 35 милиарда евро в новия пакет от помощни мерки, който е в процес на съставяне, предаде АФП.
Според германски вестник между Германия, която настоява за участието на банките, застрахователите и фондовете, притежаващи гръцки дългови ценни книжа, и останалите страни, които са против тази мярка, се очертава компромис. Изданието пише още, че финансовите министри от ЕС са готови да разгледат и възможността за замяна на облигации срещу ценни книжа с по-дълъг падеж. Същевременно германският парламент одобри резолюция на правителствената коалиция за втория пакет финансова помощ за Гърция, съобщи гръцката агенция АНА-МПА.  Резолюцията няма задължителен характер.
Ройтерс, която цитира изказването на германския финансов министър Волфганг Шойбле, също съобщава, че планът включва замяна на облигации, която ще увеличи матуритета им със седем години при запазване на сегашните лихви.
Въпреки това сделката за Гърция не изглежда сигурна.
Европейската централна банка (ЕЦБ) не иска да се намесват облигационерите в решаването на гръцкия проблем. Вчера председателят на финансовата институция Жан-Клод Трише заяви, че това ще бъде "голяма грешка" и въвличане на частните инвеститори ще се счита за фалит на държавата, за което предупредиха и рейтинговите агенции.
ЕЦБ не изключва непременно варианта за удължаване на падежа на гръцките облигации като част от допълнителните мерки за подпомагане на страната, заяви обаче вицепрезидентът на институцията Виктор Констанцио, цитиран от електронното издание "Дау джонс нюзуайър" и БТА. Констанцио посочи, че всяко системно частично опрощаване на задълженията на Гърция би било "много опасно".
Новата помощ за Гърция трябва да включва и доброволно участие на частния сектор, посочи междувременно гръцкият министър на финансите Георгиос Папаконстантину
Новият спасителен план, който ще бъде представен на срещата на европейските лидери на 23-24 юни ще е на стойност 120 млрд. евро,  в т.ч. 30 млрд. евро от частните кредитори и 30 млрд. евро приходи от приватизация.