Модернизацията и разширението на "Челопеч Майнинг" ще доведе до увеличаване два пъти на производството на руда и годишната производителност ще достигне до два милиона тона, а в същото време предприятието ще отговаря на най-високите европейски стандарти. Това заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов при тържественото откриване на модернизираната обогатителната фабрика на компанията в Челопеч, предаде БТА.
За последните две години компанията не е съкратила нито един работник, а диалогът между работодател и трудещи се в предприятието е много добър, заяви Младенов. Модернизирането на фабриката е знаков проект, подкрепен от българското правителство и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), както и от търговски банки - "УниКредит Булбанк" и "Сосиете Дженерал", посочи заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева.
Разширението и модернизацията на обогатителната фабрика е важно за развитието на цялата минна промишленост, която е гръбнакът на българската икономика, каза Николай Христов, изпълнителен директор на "Челопеч Майнинг", дъщерно дружество на канадската компания "Дънди Прешъс Металс Инк". Подобрявайки ефективността, подобряваме и устойчивостта на производството, коментира той. По думите му с новото производство съществено се намалява въздействието върху околната среда, шумът и запрашаването.
Едно добро находище все още не ти дава сигурност, че ще развиеш добър бизнес, сигурност ти дават хората, които работят, а екипът на "Челопеч Майнинг" е страхотен, отбеляза Джонатан Гудман, президент на "Дънди Прешъс". Той посочи, че приоритет на компанията е инвестирането в развитие на човешките ресурси.
На церемонията по откриването на фабриката присъстваха посланиците на САЩ и Канада, депутати, представители на местната власт.
Проектът за модернизация е на обща стойност 150 милиона щатски долара. Досега са вложени 95 милиона щатски долара, 23 милиона от които в обновяване на фабриката, която преработва рудата до медно-златен концентрат.