"Фокусираме върху социално най-слабите, тези, които получават най-ниски пенсии - 136 лева, както и вдовици, това ще обхване около 15% от хората в пенсионна възраст", уточни той пред bTV.
Дянков добави, че след 10 дни ще знаем колко ще е увеличението на минималната пенсия.
Вчера той съобщи, че няма да има диференциация и пенсионерите ще получат едно и също увеличение. По неофициални данни се очаква то да бъде трайно увеличение между 5 и 10 лева, а не единична добавка.
По повод очакваното днес гласуване в Министерски съвет на увеличението на минималната работна заплата от 240 на 270 лева, вицепремиерът подчерта, че това е предвидимо увеличение. То припомни, че отдавна е казал, че в средата на юни, като се видят резултатите от приходите, които в момента са малко по-високи, ще се увеличи минималната заплата.
"Увеличението не е популистко. Популистко е, ако то се направи септември или октомври (когато ще има избори - бел. ред.) , както се е правило преди. Хората ще спечелят от вдигането на минималната работна заплата, защото ще им се вдигнат и заплатите и осигуровките. По този начин ще се изсветли сивата икономика, еднократна добавка няма да има, това е дискриминация, а и популизъм", подчерта Дянков.
Във връзка с предстоящата си днес среща с президента Дянков обясни, че ще му разкаже за целите на предлагания от него фискалния борд.
"Чрез пакта правим стабилна финансова политика. Той ще ни увеличи доходите, защото данъците няма да се увеличат, ще се замразят. Това е вид застраховка срещу популисти, имаме и подкрепа от Европейската централна банка. А последното изследване показва, че дори 83% процента от електората на Синята коалиция, които се обявиха против, подкрепят този пакт", каза още Дянков.
По повод думите на шефа на митниците Ваньо Танов, който заяви онзи ден, че се проверява голяма компания в сектора на горивата, министърът потвърди, че се правят проверки в няколко фирми и най-голямата - "Лукойл", е сред тях.
Някои от проверките са постоянни, до средата на юли се очакват резултатите, уточни вицепремиерът.
Той отказа повече подробности, освен че Агенция "Митници" проверява дали  извършват фиктивен износ на горива. В отговор на въпрос Дянков каза, че за проверката не е уведомен премиерът Бойко Борисов, защото не е негова работа да се занимава с тези неща.
"Митниците докладват на мен", добави министърът. 
За проблемите с НАП министърът на финансите каза, че в София- град нещата вървят най-зле.
"Става въпрос за мързел или за негласни разбирания на различни нива. Експерти и инспектори не са си вършили с години работата. НАП не събират това, което трябва да съберат. Проблеми има със захарта - има фирми, които фиктивно изнасят захар, а всъщност не изнасят. Проблеми има също с хазарта, и горивата, както и с ДДС измамите", каза още Дянков.
Той бе категоричен, че не е доволен от събираемостта в НАП, така че промените продължават. Вчера в ръководството на агенцията бяха извършени рокади, но шефът й - Красимир Стефанов, засега остава, министърът заяви, че ще следи работата му до средата на годината.
Симеон Дянков даде оценки за работата на своите колеги в правителството, като отличник според него е министър Нона Караджова. Други, които се справят добре са Вежди Рашидов, Сергей Игнатов, Росен Плевнелиев, Трайчо Трайков. Дянков сподели, че "с Цецо" (Цветан Цветанов - бел. ред.) отношенията им са по-добри от всякога и за това заслуга има главно премиерът.