Гърция пуска изгодно за продан имоти, пътища, летища, пристанища, нефт и газ, банки и предприятия, съобщава в. "Елефтеротипия", цитира от БТА.
Изданието твърди, че финансовият министър пред свои съпартийци от управляващата Социалистическа партия ПАСОК представил договор за продажба на всички активи на държавата, който освен предприятия и имоти, включвал и единственото газово находище край Кавала, както и акции на Пиреос банк и Алфа банк.
Министърът обаче уточнил, че въпреки продажбите, държавата щяла да запази миноритарен дял в тези активи.
В. "Етнос" пише, че продажбите на държавни активи, които ще стартират още тази година и за които настоява и Брюксел, ще става с приватизационни бонове. Програмата на кабинета предвижда от приватизации в хазната да влязат 50 млрд. евро до 2015 г. за покриване на дълговете на страната.
На същата среща със съпартийци министърът на регионалното развитие и конкурентноспособността Михалис Хрисохоидис е представил национален план от шест точки за излизане на Гърция от кризата.
Планът предвиждал до 2013 г. Гърция да успее да възвърне брутния си вътрешен продукт от 2009 г. Според министъра за целта тласък е нужен да се даде на приватизациите, производството, експорта, свиването на сивата икономика и привличането на чуждестранни инвеститори.
В. "Та неа" цитира представител на МВФ, който казва, че "Гърция се намира на критичен кръстопът" и че "тя няма време за губене, нито пък сметка да бави реформите".
Според Боп Траа, МВФ и ЕС ще продължат да подкрепят Гърция, докато тя прилага неотклонно мерките за икономии, приети от правителството в замяна на международното финансиране на страната.
Всички вестници информират днес и за продължаващите прояви на гражданското движение на "недоволните", прекарали 14-а нощ на централния площад в Атина, протестирайки срещу икономическата криза, като наблягат на факта, че демонстрантите гонели от митингите всеки, които се опитвал да придаде партийна окраска на протестите или да извлече дивиденти от тях.
"Недоволните" вчера се струпали и пред телевизионния канал Мега, като скандирали "мошеници, предатели, журналисти" заради тенденционно отразяване на техните протести.