Куба и Китай подписаха десет нови споразумения за сътрудничество, които ще предоставят на Хавана допълнителна финансова подкрепа за осъществяване на икономическите реформи, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Документите бяха подписани в присъствието на кубинския държавен ръководител Раул Кастро и гостуващия в страната китайски вицепрезидент Си Цзинпин, за когото се твърди, че един ден ще наследи президента Ху Цзинтао.
Си Цзинпин пристигна в събота от Италия в Хавана, където е първият етап от обиколката му Латинска Америка. След Куба той ще посети Уругвай и Чили.
"Споразуменията отразяват политическата воля на двете правителства да продължат да задълбочават отношенията си", се казва в комюнике на кубинското правителство.
Те предвиждат откриване на нова кредитна линия за Куба и преструктуриране на две други кредитни линии. Споразуменията включват и финансово дарение и заем за модернизиране на кубинското здравеопазване.
Никакви конкретни суми не се посочват в съобщението. Китай иска да помогне на Куба и да модернизира петролна рафинерия югоизточно от Хавана, в Сиенфуегос, да построи нов завод за втечнен природен газ и да оборудва пристанището към него.
Посещението на Си Цзинпин в Куба е първото посещение на китайски ръководител след конгреса на Кубинската комунистическа партия през април, на който бе приет мащабен план за икономически реформи, целящи държавната система в страната да стане по-ефективна.