Европейската комисия не е получавала до този момент информация от някоя страна от ЕС, която да желае да се удължи срокът за ограничаване на възможността за наемане на работа на българи и румънци. Това съобщиха днес от комисията, предаде БТА.
В отговор на въпрос говорител на ЕК уточни, че комисията е информирана за желанието на Холандия да ограничи трудовия си пазар за български и румънски граждани, но официално тези намерения не са представени пред Брюксел. Каквото и да мислят да правят холандците, то трябва да бъде съобразено с правото на ЕС, посочи говорителка на ЕК. Тя уточни, че срокът на ограниченията за двете страни изтича на 31 декември тази година и би могъл да бъде удължен с още две години - до края на 2013 година.
Ако някоя страна от ЕС желае този срок да бъде удължен, то тя трябва да внесе искането си в ЕК до края на тази година.
Засега българите и румънците имат пълни трудови права в 10 от 25-те останали държави в ЕС - Дания, Естония, Кипър, Латвия, Литва, Полша, Словения, Словакия, Финландия, Швеция, Унгария, Гърция, Испания, Португалия и Чехия.
Ограниченията за тях остават в Белгия, Германия, Ирландия, Франция, Италия, Люксембург, Холандия, Австрия, Великобритания и Малта. Различните страни в тази втора група имат различни изисквания за осигуряване на достъп до трудовия си пазар на българи и румънци, като най-често става дума за издаването на разрешително за упражняване на трудова дейност.
Ограниченията не се прилагат за самонаети, нито препятстват правото на пътуване в страните от ЕС, отбелязва комисията. Ако някоя страна желае удължаването на срока на действащите ограничения, то тя трябва да представи пред ЕК доказателства за сериозни сътресения на трудовия си пазар, предизвикани от потоци чуждестранни работници.
Белгия
Белгия е въвела съкратени срокове за издаване на трудови разрешителни, като документите се изготвят за пет дни за професии, за които на пазара липсват достатъчно специалисти. Германия изисква разрешителни за висшисти и инженери в някои области, но тези специалисти не са подлагани на подробни изпити. В Ирландия разрешително се издава, само когато местен работодател докаже, че не може да наеме на поста гражданин на някоя от другите 25 страни от ЕС (без България и Румъния).
Франция
Франция прилага опростена процедура с издаването на разрешително за 150 специалности, без оглед на конкретната обстановка на трудовия си пазар.
Италия
В Италия българите и румънците не се нуждаят от разрешителни за работа в земеделието, хотелиерството и туризма, домашните услуги, автосервизите, строителството, инженерството, в сезонната работа, както и в сфери, изискващи високи и специфични познания.
Люксембург
Люксембург също прилага опростена процедура на издаване на разрешителни в сферата на земеделието, лозарството, хотелиерството и разноса на стоки, както и за специалистите от финансовия сектор.
Малта
Малта издава разрешителни за позиции, които изискват квалификация и стаж, както и в сфери, където има недостиг на работна ръка.
Холандия
В Холандия разрешителните се издават, когато в страната липсват достатъчно холандски или европейски работници, както и когато работодателят осигури работни условия и средства за настаняване. Временно трудовият пазар в страната може да бъде отворен, когато се изпитва недостиг на работна сила.
Великобритания
Великобритания изисква работодателят да кандидатства за издаването на разрешително за работа, а наетият трябва да подаде документи за карта, осигуряваща му достъп до трудовия пазар. Нискообразованите работници се приемат по строго определени квоти в секторите на земеделието и хранителната промишленост, а по-образованите трябва да получат отделно разрешително или да участват в програма за високообразовани имигранти.
Австрия
Австрия издава разрешителни за 65 професии, в които има недостиг на специалисти.
В съобщение на комисията се отбелязва, че България и Румъния не са наложили реципрочни ограничения за работници от тези страни от ЕС, които правят труден достъпа до собствените си трудови пазари за българи и румънци.
Според данните на ЕК, около 0,2 процента от населението в т. нар. стари страни от ЕС към 2004 г. и 0,6 на сто към 2010 г. са били румънци и българи. Общо 2,1 милиона румънци са в тази част на ЕС, основно в Италия (890 000), Испания (825 000) и Германия (110 000). Българите в "стария" ЕС са 430 000, основно в Испания (168 000), Германия (66 000), Гърция (54 000) и Италия (46 000). През 2009 година, в периода на разгара на икономическата криза, е отчетена отрицателна миграция, т.е. българите и румънците са се завръщали в родните си страни.
ЕК съобщава също, че в страните, присъединили се към общността през 2004 г. (т.нар. ЕС-10), към 2010 г. живеят 105 000 българи и румънци. Това представлява 0,14 на сто от населението на страните от групата ЕС-10. За сравнение в тази група държави живеят 1,2 милиона граждани на страни извън ЕС, което прави 1,6 на сто от населението.
Общо 70 процента от имигрантите в този регион на Европа са румънци, които са се преселили в Унгария.
Днешното съобщение на комисията бе публикувано в навечерието на премахването на всички съществуващи ограничения на трудовия пазар в ЕС за гражданите на страните от групата ЕС-10, което влизат в сила от 1 май.