Неизвестни до неотдавна хора, прочули се покрай въстанието в Египет и земетресението в Япония, бяха включени, заедно с политици и звезди от шоубизнеса, в класацията на сп. "Тайм" на стоте най-влиятелни личности в света за 2011 г., предаде Ройтерс.

Египетският интернет активист Уаел Гоним, прочул се с ролята си във въстанието, довело до свалянето на президента Хосни Мубарак, оглави класацията на сп. "Тайм" на стоте най-влиятелни личности в света за 2011 г., предаде Франс прес.

На второ място се нареди американският икономист и нобелов лауреат Джоузеф Стиглиц. Основателят на уебсайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж зае девето място, изпреварен от създателя на социалната мрежа Фейсбук Марк Зукърбърг, който зае шеста позиция, и германската канцлерка Ангела Меркел, поставена на осмо място. Актьорът Колин Фърт, който спечели "Оскар" за ролята си в отличения като най-добър филм за 2010 г. "Речта на краля", зае дванайсета позиция.

Френският президент Никола Саркози се нареди на 32-ро място в класацията, а американският президент Барак Обама остана едва на 86-та позиция, изпреварен от своята съпруга Мишел Обама, която зае 22-ро място.

Сред стоте най-влиятелни личности в света бяха включени също американската конгресменка Габриел Гифърдс, която оживя, след като беше простреляна в главата при нападение в щата Аризона, и намиращият се в затвора китайски художник Ай Вейвей, отличен за своята "храброст и творчески умения", отбеляза Ройтерс.

В топ 100 влязоха и звезди от шоубизнеса като Джъстин Бийбър и Опра Уинфри. Светът на спорта беше представен в класацията от аржентинския футболен феномен Лионел Меси и капитана на индийския национален отбор по крикет Махендра Сингх Дхони, чиято харизма и лидерство обединиха етнически разнородния отбор, спечелил Световната купа.

Южнокорейската поп звезда Рейн за трета поредна година спечели "Избора на хората".

Пълният списък със стоте най-влиятелни личности в света може да се види на уебсайта на списанието www.time.com.