Пенсионери и работещи в държавния и частния сектор в Гърция ще получат бонуси за Великден въпреки кризата, съобщават гръцките вестници, предаде БТА.
В. "Та неа" пише, че от утре пенсионерите от държавния осигурителен фонд ИКА ще започнат да получават бонусите си. Същото се отнася и за пенсионерите от държавния сектор, както и за пенсионерите, упражнявали свободни професии.
Пенсиите за май на пенсионерите от държавния сектор ще бъдат раздавани още на Велики понеделник. Великденската надбавка към пенсиите е в размер на 200 евро.
Работещите в частния сектор също ще получат Великденски бонуси.
Служителите от Сметната палата, въпреки обявената вчера от тях четиридневна стачка, уверяват, че няма да има проблем при изплащане на заплатите и на Великденските бонуси в държавния сектор за април, тъй като платежните нареждания до банката ще бъдат изпратени в срок.
За държавните служители се припомня, че 13-ата и 14-ата заплата ще бъде значително по-ниска. Съгласно новите разпоредби за всеки работещ в държавния сектор ще бъдат отпуснати общо само 1000 евро /250 евро бонус за Великден, 250 евро надбавка за отпуск и 500 евро Коледен бонус/.
Уточнява се, че 1000 евро ще получат само онези, които имат брутни заплати под 3 хиляди евро.