Български пощи по закон са длъжни да осигурят универсалната пощенска услуга във всички населени места и те ще продължат да я осигуряват и за в бъдеще на още по-високо ниво. За тази цел пощите разработват и нови алтернативи, които да бъдат по-удобни за жителите на малките населени места. Това каза  министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков в парламента в отговор на въпрос на депутатите Ваньо Шарков и Иван Иванов относно закриване на пощенски станции в населени места под 800 жители, предаде БТА.
Цветков увери, че на този етап не се предвижда закриване на пощенски станции. Към момента от общо 2981 пощенски станции 1391 са в селища с население под 800 жители, като 88 на сто то тях са с отрицателен финансов резултат. След националното преброяване Български пощи ще анализират и още един път ще преценят целесъобразността от наличието на пощенски станции в малките населени места. В тези, които са на печалба, имат стратегическо значение, популярни туристически дестинации са или архитектурно-етнографски забележителности, ще бъдат запазени, въпреки отрицателните финансови резултати, уточни министър Цветков.
Анализите ще се извършват съобразно трафичните обеми, икономическата ефективност, потенциала за развитие и демографския профил при задължително осигуряване на подходяща алтернативна форма за обслужване на населението, каза още той. Такива алтернативи са междуселищният пощальон и пощенското агентство, с които Български пощи десетки години са обслужвали над 2700 населени места без стационарна пощенска станция, припомни министърът.
По опита на европейските пощенски станции дружеството разработва и алтернативи като франчайзинг гишета и мобилни пощенски станции, които също ще бъдат внедрени в част от малките населени места, каза Цветков.