Минимална почасова ставка за заплащане на труда ще бъде въведена в българското законодателство още тази година – или поне такива са плановете на управляващите. В разгара на дебата дали трябва да се увеличи минималната работна заплата или не, те отместиха темата за доходите към възможността за допълнителна заетост и по-добра организация на труда чрез почасова работа. Идеите все още са на много ранен етап. Какво обаче е положението в момента и какви бяха първите реакции на работодатели и синдикати?
Ако искате да имате повече пари, работете повече – така биха отговорили повечето работодатели на своите служители, когато се заговори за увеличение на възнагражденията им. Особено при настоящите затруднения на бизнеса, скокът на заплатите ще бъде малък, ако изобщо го има. Може би за да дадат алтернатива, или просто да отместят дебата от вдигането на минималната работна заплата, управляващите заговориха за въвеждането на минимална почасова ставка.
„Това означава, че ако един човек работи на осемчасов работен ден и работи допълнително, по трудовото законодателство може да му се плати допълнително при същия работодател”, обясни депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. По думите му същността на идеята е ако човек иска да работи при друг работодател за няколко часа, за да допълва доходите си, това да се регламентира в законодателството. „Например един човек свършва работа в 17,30, но има възможност и желание да работи до 19,30 часа – за тези два часа той може да си намери работа при някой друг работодател”, обясни Добрев.
Управляващите тепърва ще внесат идеята в съвета за тристранно сътрудничество. Тогава и работодателите, и синдикатите ще се запознаят подробно и ще дадат становища. Въпреки това страните имат и своите първи коментари.
Синдикатите: В никакъв случай въвеждането на почасова ставка не може да замени минималната работна заплата.
Пламен Димитров от КНСБ обясни още, че в момента също има почасова ставка и тя е една – 1.42 лева, изчислена върху минималната работна заплата. „Идеята е стара, но тя трябва да се въведе чрез допълване на законодателството, а не да замени минималната заплата и договарянето на прагове по браншове”, категоричен е Димитров. Той допълни, че разширена позиция по темата може да има, когато текстовете на закона бъдат представени „черно на бяло” в Съвета за тристранно сътрудничество.
Според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България възможността да се работи само почасово съществува в много европейски страни и в САЩ и тя работи успешно.
Бизнесът: Диференцираната почасова ставка може да замени минималната работна заплата
Васил Велев аргументира промяната с възможността за по-добро уплътняване на работния ден, но не успя да разкаже в детайли какви биха били защитите на работниците, ако те вместо фиксирана заплата по трудов договор получават почасово заплащане. Така или иначе обаче поне работният вариант: почасовото заплащане да е алтернатива, а не да замени изцяло минималната работна заплата.
Депутатът Делян Добрев обясни, че все още се обсъжда дали върху спечелените допълнителни доходи от почасовата заетост да се плащат и осигуровки или ще се дължи само данък, както и дали да се диференцират ставките за различните професии и по какъв начин.
Възможността за почасова заетост съществува и в момента.
Тя обаче не е специално регламентирана. Проверка на Дарик показа, че в Интернет най-много почасово се търсят хигиенисти, гледачки на деца, раздавачи на брошури, предлага се и почасова работа в Интернет от дома. Тарифите варират от два – три до седем лева за няколко часа, а в някои случаи дори може да се спечелят 15 лева с няколкочасова работа.
В Интернет е пълно с обяви за почасова заетост. Людмил Памукчиев работи в сайт, който се занимава именно с това. „Обикновено се търсят служители за нискоквалифицирана работа. Някой от тях работят по 20 часа, други по 10 часа седмично. Трудно е да се каже колко печелят – средно по 3,50 лева на ден, но много зависи от вида на труда”, допълни Памукчиев.
От своя страна Светлозар Петров, управител на един от най-големите сайтове за търсене и предлагане на работа изобщо, коментира, че в момента работодателите рядко се възползват от възможността за почасова заетост, защото по-трудно организират графиците си Петров прогнозира, че ако тази възможност се прецизира в законодателните тестове, тя ще започне да навлиза по-бързо в България. Въпреки това все още у нас няма традиция за такъв тип работа. „Най-вероятно първи ще реагира секторът на услугите”, коментира Петров.
Председателят на хотелиерската и ресторантьорска асоциация Благой Рагин потвърди тази прогноза. Според него в заведенията могат да се наеме допълнителен персонал за няколко часа на ден в пиковото натоварване вечер или сезонно – при пиковото натоварване на хотелите. Рагин разказа, че в САЩ има хора, които работят на три места почасово и печелят повече от това, което биха получили на една работа осемчасов работен ден.
Иван Бойков, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България, допълни, че в строителството почасовата заетост също би била много полезна – например при товаро-разтоварителните работи, които трябва да се свършат бързо, за няколко часа, но след това не са необходими толкова служители.
Със сигурност въвеждането на почасова заетост ще раздвижи пазарът на труда и ще даде възможност за повече гъвкавост при организацията на работата от страна на бизнеса. Това ще отвори и възможност на много хора да си докарват допълнителен доход или изобщо да печелят пари, въпреки че основно са ангажирани с друго – например с образованието си. За да се случи това обаче, трябва текстовете в закона да бъдат прецизни и съобразени с българските условия.