През 2011 година очакваме 2.5 пъти да се увеличат приходите от атракционни пътувания на БДЖ. Това заяви днес на пресконференция министърът на транспорта Александър Цветков, по време на пътуване с атракционния влак на БДЖ "Витоша Експрес" по линията София - Банкя - София.
Реформата в БДЖ не означава само оптимизация на разходи и съкращения, а и развитие на нови дейности и акумулиране на повече приходи, отбеляза министър Цветков и добави, че вече има развита програма за атракционни пътувания на БДЖ. Ако някой иска да се чувства царски, когато пътува с БДЖ, може да го направи на практика, защото във влаковете композиции ще бъде включен и т.нар. "царски вагон" с целия лукс, който той предлага, посочи министърът.
Само в петък и през последния уикенд с ретро влака от София до Банкя и обратно са пътували 4 500 човека, съобщи министър Цветков. Пътуването с атракционните влакове е рядко срещано в Европа. БДЖ е една от малкото компании, които осъществяват такива пътувания.
Любомир Илиев - директор маркетинг и продажби в БДЖ, посочи, че за 2011 г. се предвиждат приходи от атракционни пътувания в размер на 180 хил.лв. Илиев съобщи, че всеки ден до 10 април от Централната гара в столицата тръгва атракционен влак в 10 и в 12 часа. Той се движи по маршрут София - Банкя - София, а цената на билета е 80 ст. в едната посока.
След 10 април влаковете ще пътуват два пъти в месеца, като БДЖ ще обяви предварително датите. Цената на пътуването ще бъде 5 лв. в едната посока, а за деца до 7 години ще има намаление. Илиев посочи, че атракционните влакове могат да бъдат наемани - цената на ден на един вагон е 750 лв., а на парен локомотив - 950 лв. на ден. Всеки вагон събира от 70 до 80 пътници, а на ден един атракционен влак превозва 1000 души.