"ГЕРБ готвят поредния пладнешки обир на държавни активи", заяви на пресконференция секретарят на БСП Корнелия Нинова.
Тя обясни, че според плана на Агенцията за приватизация /АП/ през тази година ще бъдат приватизирани 10 пакета от акции от капитала на търговски дружества с над 50%о държавно участие и 30 пакета от акции от капитала на търговски дружества с под 50% държавно участие. Нинова посочи, че според плана има готовност за приватизация на "Булгартабак холдинг", "Е.ОН България Продажби"-Варна, "Е.ОН България Мрежи"-Горна Оряховица, "ВМЗ"-Сопот. Тя отбеляза, че от цялата тази приватизация се предвижда да се получат 248 600 000 лева, което е "пладнешки обир".
Според Нинова "тази приватизация ще се проведе в пълна непрозрачност и в абсолютен административен хаос". Тя уточни, че в плана на АП се предвижда да се получат близо 250 млн. лева, а в решение на Министерския съвет от 1 април миналата година и в закона за бюджета за 2011 г. пише, че от тази приватизация ще се вземат 450 млн. лева. По думите й планът на АП не е приет от Министерския съвет и оттам идва разминаването. Корнелия Нинова отбеляза, че целта на приватизацията е да се осигурят средства за запълване на дефицита в бюджета, а по закон парите от тази приватизация трябва да отидат в Сребърния фонд.
БСП е против намеренията на правителството за по-ефективно управление на т. нар. Сребърен фонд. Това е поредната авантюра на управляващите. Така лидерът на БСП Сергей Станишев определи намеренията на кабинета да разреши пари от т.нар. Сребърен фонд, който държавата трупа за бъдещи пенсии, да могат да се инвестират в акции на български дружества на фондовата борса. Сега това е забранено.
Според Станишев под мотото "по-активно да се управляват тези средства" ще се подложи на риск цялата пенсионна система. Той посочи, че този начин на управление на Сребърния фонд засяга и фискалния резерв на страната.