Англичани започват да създават къмпинги в България. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви след работна закуска с чуждестранни туристи в Банско, че в страната ни има пет нови къмпинга, направени от английски туристи.
Много лесно си позволихме да загубим къмпинг туризма у нас и аз лично бих искал този вид почивка да се превърне в неделима част от туризма и отново да се възроди”, добави Трайков, цитиран от Мoitepari.bg.
По време на работната закуска чуждестранните туристи са споделили с ресорния министър, че желанието им е да опознаят не само зимния курорт Банско, но и останалата част от България. Един от начините да обиколят цялата страна е да ползват каравана. По думите на Трайков това е един от начините, по който много хора предпочитат да почиват.
Според министъра, за да се развива туризмът у нас, е необходимо да имаме и една осъзната политика. По данни на Евростат България е с най-слабо развит къмпинг туризъм в целия ЕС.
"Аз смятам, че природните дадености трябва да се използват така, че хората да ги почувстват и да общуват с тях, а не да стоят като музей, до който не може да се стигне", категоричен бе министърът, цитиран от БТА.
"Беше много интересен разговор", каза още Трайков след срещата си с чужестранните туристи в Банско. По думите му всички са били доволни от това, което предлага Банско. Английски турист каза, че няма негов сънародник, който да е бил в Банско и да не е написал: Ще се върна пак! Израелски турист имаше най-много конкретни забележки. Руснак пък сподели: "За нас е важно да е лесно". Проблемът за руснаците си остава визовият режим, затова издаването на визи трябва да е максимално бързо и просто, подчерта министърът. Няколко души се оплакали от дългите опашки пред лифта.
Министър Трайков взе участие във второто ски състезание за министри и дипломати, което се провежда от 18 до 20 март на ски пистите в Банско. Първи в класирането във възрастова група над 55 години е посланикът на Австрия Райхард Райвегер, втори н.п. посланикът на Германия Матиас Хьопфнер, а трети - Красимир Велчев. Четвърти е шефът на държавния протокол Иван Димитров. В категорията под 55 години първи е посланикът на Словакия Карол Мистрик, който с най-доброто си време стана носител за втори път на преходната купа. Втори е почетният консул на България в Кения Ивайло Дерменджиев, с бронзовия медал се окичи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Министър Трайков стъпи на почетната стълбичка благодарение на резултата си от първи манш, след като не успя да завърши втория, предаде БГНЕС.