Зърнопроизводителите от цялата страна протестират днес, заяви пред Дарик председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов. Недоволството на бранша е заради неизпълнените ангажименти на кабинета към сектора. Протестът започна в 10 часа и се провежда по региони.
Според Христов, ако управляващите не се срещнат с хората от бранша, напрежението все повече ще ескалира. Протести ще има всеки ден, докато премиерът Бойко Борисов не се срещне със зърнопроизводителите и не се изпълнят исканията им.
На 8 юни 2010 година беше подписан меморандум между премиера Бойко Борисов и председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.
„Поставихме подписи под документ, според който ще се предприемат действия по отношение на данъчната политика, получихме уверение, че ще ползваме гориво с по-ниска ставка на акциза, че ще се направят промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, както и в Наредба №5. Беше прието още, че бюджетните субсидии ще бъдат изплатени до 15 март. За момента няма реални резултати по нито една точка. Като цяло протестът ни е насочен срещу политиката и липсата на правила и принципи в сектора“, обясни Радослав Христов.
По думите му като цяло зърнопроизводителите искат ред и правила.
Само ако министър-председателят Бойко Борисов покани ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), нейните представители ще се отзоват на среща в Министерски съвет. Това обясни пред Агенция „Фокус” зам.-председателят на УС на НАЗ Васил Петров, който се намира на протеста в Разград. По-рано от земеделското министерство обявиха, че двамата министри Мирослав Найденов и Симеон Дянков ще се срещнат със зърнопроизводителите в Министерски съвет.
Петров потвърди, че са получили поканата, но тъй като много пъти са се срещали с двамата представители на кабинета, ще отидат на среща само, ако бъдат поканени от премиера Борисов. „На Найденов и на Дянков не им вярваме. Искаме среща с премиера, за да сме сигурни, че нещо ще се случи, ако ще се случи”, уточни Петров. „Ние сме ходили на много срещи с Дянков и с Найденов – нищо не се е случило”, допълни той.
Протестът в Разград протича по план. Съгласуван е с органите на МВР. Той се провежда на пътния възел Околовръстно шосе – Кубрат и Околовръстно шосе – изхода за Шумен, каза още Петров. Събрали са се около 90 души с около 80 селскостопански машини.
На въпрос дали може да се говори за някакъв политически елемент в протестите на зърнопроизводителите той заяви: „Не знам, може и да може. Но който говори за политически момент, трябва да го обоснове. Ние искаме правила за бранша и това е единственото ни основание за протест и неизпълнените ангажименти”. Няма зърнопроизводители, които да са се поддали на някакви политически провокации.
Петров коментира и идеята на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България национални доплащания към директните европейски субсидии да бъдат давани приоритетно на тези зърнопроизводители, които произвеждат пшеница с хлебопекарни качества. „В момента, ако трябва да употребя един спортен термин - някой тупа топката, просто за отклоняване вниманието от същността. В Европа има правила за подпомагане на земеделието, не за подпомагане на хлебната пшеница. Не всички произвеждат пшеница. Има хора, които произвеждат маслодайни култури, технически култури и т.н. Това предложение не е сериозно”, заяви Петров.