Тази година туристите не трябва да разчитат на оферти в последния момент, защото се очаква курортите да бъдат доста заети, каза председателят на Съюза на собствениците в "Слънчев бряг" Елена Иванова пред БНР. Според нея има сериозен интерес към почивка в страната ни от чуждестранни туристи, което е било демонстрирано и на туристическите изложения в чужбина.
"Информацията е за доста сериозен интерес към България и за доста сериозни предварителни записвания, което означава, че ранните записвания тази година ще бъдат още по-сериозни като процент спрямо миналата година", каза Иванова.
Тя допълни, че в Турция вече ранните записвания се спират и не се предлагат отстъпки за тях. Това означава, че е възможно да се пренасочат туристи, които все още не са се записали, към България.
"Това от своя страна означава, че тази година не е добре туристите да разчитат на записванията last minute с аргумента, че с тях се постигат по-добри цени, тъй като най-вероятно такива оферти изобщо няма да има на пазара", изтъкна председателят на Съюза на собствениците в "Слънчев бряг" .
На тазгодишното туристическо изложение в Берлин големите туроператори прогнозираха сериозен ръст на записванията от европейските пазари за България през тази година. TUI прогнозира 4-кратно увеличение на руски туристи, ITS очаква записванията от Германия да се увеличат с 28-30 процента. "Некерман", които миналата година са имали 150 хиляди записвания за България, предвиждат през тази година те да достигнат 180 хиляди.
За периода януари - декември 2010 г. България е посрещнала 389 864 руски туристи, което е с 31,8 на сто повече спрямо същия период за 2009 година, се сочат данните на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).
България участва и стартиралото на 16 март Международното туристическо изложение в Москва. Тази година страната ни се представя с информационен щанд от 551 кв. метра. Заедно с МИЕТ в изложението участват 38 фирми, както и общините Варна и Несебър.