През последните четири месеца в Националния център "Икономика на светло" са постъпили над 1300 сигнала по повод на констатации за сива икономика. Това съобщиха от пловдивския офис на центъра, който е един от деветте в цялата страна, предаде БТА. Центърът работи по европейски проект "Ограничаване и превенция на неформалната икономика", финансиран по ОП "Развитие на човешките ресурси" и се осъществява от Асоциацията на индустриалния капитал в България.
Една голяма част от сигналите са подадени на горещата телефонна линия 0800 123 58, която е част проекта и продължава да приема данни за нередности, корупционни схеми и ощетяване на гражданите.
Експерти от браншовите организации на асоциацията дежурят в приемни дни както в центъра "Икономика на светло" в София, така и в офисите му в Бургас, Варна, Велико Търново, Гоце Делчев, Кюстендил, Лом, Монтана, Пловдив и Стара Загора. Гражданите могат да се консултират и за това как да различават и да се справят с неформалната икономика, уточниха експертите.
Реакцията на хората най-често е предизвикана от нарушения на трудовото законодателство, следват сигналите за укриване на доходи, за условията на труд и за етични аспекти в отношенията с работодателите. Най-много са жалбите в сферата на леката промишленост - 24, с 19 сигнала следват предприятията от електротехниката. По териториален признак най-много случаи са регистрирани в Североизточния регион - общо 226, други 204 - в Южния централен, и 203 - от Лом и Монтана в Северозападния регион.
Сивата икономика заема 37,7% от Брутния вътрешен продукт на България, сочи проучване на консултантската компания "T. Kearney", поръчано от Visa Европа.