Магистрала "Люлин" няма да може да бъде пусната на 15 март 2011 г. , заради атмосферните условия са възпрепятствали строително-монтажните работи. Това съобщи инж. Лазар Лазаров, член на Управителния съвет на АПИ, който инспектира днес строителството на автомагистралата. По думите му забавянето е налага във връзка с полагане на последния износоустойчив пласт от асфалтобетон, за чието изпълнение са необходими положителни температури на въздуха, предаде БТА.
"Ако беше пуснато движението по обекта без полагане на този последен пласт на платната, имаше голяма вероятност изпълнението на дилатационните фуги да бъде компрометирано. АПИ като възложител на обекта държи на качествено изпълнение и затова преценихме трасето да не бъде въведено все още в експлоатация", коментира инж. Лазаров.
Последният устойчивоизносващ пласт ще бъде положен в сряда до края на трасето.
Лазаров изтъкна още, че  голям проблем за строителството на АМ „Люлин” са преминаващите коли, а поставянето на ограничения за спирането им щяло да  забави строителството, освен това е свързано е и с излишни разходи. Контролът е труден и защото има подизпълнители и трудно може да се прецени какви са преминаващите. Лазаров апелира водачите на превозни средства да не преминават по магистралата, за да не затрудняват работите, а и да не бъдат глобени от КАТ.
185 млн. евро са изплатени до момента за АМ „Люлин”. Около 90 % от магистралата е изпълнена досега. Има едно активирано свлачище на 16-ти километър.
Лазаров отново подчерта, че "единствено метеорологичните условия са причината, за да няма пускане на едното платно на магистралата утре.  Няма финансови причини. Правителството още миналата година с постановление на МС е осигурило средствата, турската компания е получила всички пари за миналата година. За тази година парите, които са предвидени, също в срок се попълват сертификатите, проверяват и изплащат, така че няма никакви проблеми", изтъкна инж. Лазаров.
По думите му 118 фуги има на АМ „Люлин”, незащитени са 40.
На останалите големи строителни обекти, които АПИ менажира, има заповед до 30 март да няма изпълнение на строително-монтажни работи поради лошото време, за да няма компромиси с качеството. Изпълняват се дейности, които може да бъдат изпълнявани при лоши метеорологични условия. По думите на инж. Лазаров няма закъснение за Южната дъга и за АМ „Тракия”