Двете най-големи работодателски организации - Българска стопанска камара (БСК) и Българска търговско-промишлена палата (БТПП) се обявиха против вдигането на заплатите сега.
Председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев отхвърли идеята на КНСБ да се повиши минималната заплата от 240 на 290 лева, защото, според него, това би увеличило безработицата.
"Има една сериозна връзка между размера на заплащането и безработицата. Ако ние в момент, когато имаме едно крехко възстановяване в икономиката, настояваме за вдигане на заплатите във всички отрасли, бихме засилили натиска, той е много сериозен, за увеличаване на безработицата. Добре разбираме, че изостават доходите на населението, но това е кризисно състояние, трябва да разбираме, че трябва временно да ограничим тези искания", каза Данев по БНР.
БТПП също се обяви против вдигането на заплатите. Подобно на БСК оттам изтъкнаха, че  повишаване на заплати може да има само след наличие на статистика за повишаване на производителността на труда. Само в такъв случай ще са готови да поставят подобен въпрос на дискусия. Според БТПП обаче дискусията за повишаването на заплащането на труда не трябва да е фокусирана върху исканията на синдикатите, нито да е на основа на това какво може или желае да плати работодателят. Ако зачитаме споразуменията си, такава дискусия ще се води на основата на решението на Националния съвет за тристранно сътрудничество, включено в така наречените 60 антикризисни мерки, посочиха от БТПП.
"И сега има фирми, в които се повишава възнаграждението, но това е резултат на икономически успехи, на по-добро управление и по-висока производителност. Във фирми, където растат приходите и производителността и това не се отрази в заплатите на работниците и служителите, не бива да се разчита на нищо добро, защото заплатите са основният механизъм за задържане на ценните работници", смятат палатата.
По-рано в предаването "Преди всички" на БНР и председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова определи предложението на КНСБ като "анитиикономическа логика".