Френската държавна компания „Газ дьо Франс“ има интерес да инвестира 100 млн. евро в електроцентрали на биомаса в България. Това съобщи днес Беноа Шеньон от „Газ дьо Франс - Суез“ по време на международен семинар-борса за инвестиции в „зелена“ енергия.
По думите на Шеньон в България ще бъдат избрани четири места за изграждане на подобни съоръжения. При тях от биомасата се получава метан, който при изгарянето си произвежда ток. Инвестицията в България трябва да стане през българското дружество „София Холд“.
Шеньон коментира пред LiveNews, че компанията чака да види оконачателния текст на готвения в момента закон за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). „В проектозакона развитието на енергията от биомасата само се споменава, но реално почти отсъства“, каза Шеньон.
По думите му топлофикационният сектор, в който би могла да бъде използвана енергията от биомаса, е твърде „беден“ за да прави такива инвестиции. Според Шеньон бюрократичните протакания, които слагат българските институции пред бизнеса са твърде много. „В България няма добър мениджмънт на времевия ресурс. Така губите ценно време и големи възможности“, констатира той. Според Шеньон това е много фатално при положение, че инвестициите в страната ни рязко намаляха заради кризата. Доскорошният експерт на енергийното министерство и настоящ председател на новосъздадената Българска асоциация за устойчива енергия Костадинка Тодорова също разкритикува проектозакона заради липсата в него на реална подкрепа за производство на енергия от биомаса. По думите й енергията от биомаса и от твърди битови отпадъци трябва да бъдат сред приоритетите.