SAS отново оглави класацията за най-добър работодател в САЩ според списание „Форчън“. В критериите (освен заплащането) са включени допълнителните екстри, които служителите в компаниите имат възможност да ползват като фитнес салон, безплатно кафене, солариум, транспорт до работното място, организирани летни програми за децата и много други.
На следващите 4 позиции са съответно Boston Consulting Group, Wegmans Food Markets, Google и NetApp. Някои от новите 10 компании в листата са Hasbro, Morningstar, Stryker и Darden Restaurants.
Други 13 фирми са били ветерани и не са пропускали да фигурират в нито едно от 14-те подреждания. Сред тях са Cisco, Wegmans Food Markets, Microsoft, Goldman Sachs и др.
SAS
И така, победителят от миналата година SAS, отново е заел челната позиция. Фирмата за софтуер не е пропускала участие в листата от създаването й. Уникалното е, че гигантът осигурява отлично здравно осигуряване на място, висококачествени грижи за най-малките деца на стойност от 410 долара за месец, летен лагер за по-големите, почистване на автомобилите, салон за красота и огромна фитнес зала за служителите си.
Според мениджърите хората нямат намерение да напускат компанията, защото обичат работата си, щастливи са, чувстват се уважавани, зачитани и обгрижвани. Приходите на SAS за 2009 г. са били над 2.3 млрд. долара.
Boston Consulting Group
Boston Consulting Group се е издигнала до втората позиция, след като през 2010 г. е заемала 8-ото място. Корпорацията за консултантски услуги не само е избегнала най-тежките времена на кризата и съкращаването на свои служители, но дори е отбелязала рекорд за брой наети работници през 2010 г. Хората са привлечени от щедрото заплащане и извършване на социални дейности.
Social Impact Practice Network предлага шанса да се работи със „Световната програма по прехраната“ на ООН и „Спасете децата“. Компанията дори е изтеглила свои консултанти по различни проекти с клиенти, за да подпомогне на място Хаити след опустошителните земетресения там. Приходите на Boston Consulting Group за 2009 г. са били около 2.75 млрд. долара.
Wegmans Food Markets
И през 2011 г. веригата супермаркети Wegmans Food Markets запазва третото място в списъка на „Форчън“. Щатската компания е приятелски настроена не само към клиентите, но и към служителите си. В нея работят над 11 хил. работници, като всеки от тях е заявил готовност да се включи и през 2011 г. в предизвикателството да се изядат 5 купи с плодове и зеленчуци дневно и да се изминават 10 хил. крачки на ден в продължение на 8 седмици.
Други 8 хил. работещи във веригата са се възползвали от безплатните здравни прегледи и изследвания и са били ваксинирани против грип. За 2009 г. приходите на компанията са били почти 5.2 млрд. долара.
Google
Google също е запазил ранга си от миналата година и е останал на 4-то място в класацията. Гигантът е известен с безплатната пералня за работещите, безплатната храна, която се осигурява в заведенията, и стена за катерене. След ръст от 20% в приходите през последната година компанията е подсладила живота на служителите с бонус от 10% към заплатата, освен останалите екстри, които предлага.
Специалистите на работа в Google могат да присъждат и един на друг партньорски бонуси в размер на 175 долара. През последната година повече от две трети от тях са направили това. Приходите на търсачката в интернет за 2009 г. са били над 23.6 млрд. долара.
Mercedes-Benz USA
Mercedes-Benz USA е класирана на 15-о място в ранглистата. През 2010 г. тя е заемала едва 49-а позиция. Продажбата и управлението в германския автомобилен производител предлагат гъвкаво работно време, сбита работна седмица, щедра телекомуникационна политика, както и фитнес център и автомивка за автомобилите.
За 2009 г. фирмата е отчела приходи за 9 млрд. долара. Cisco Cisco е на 20-о място сред 100-те най-добри работодатели. Гигантът в сферата на компютърните мрежи е получил един от най-високите рейтинги за работа от вкъщи. Около 85% от служителите са се трудели от вкъщи или в движение, вместо да са били закотвени в офисите на компанията. Освен високото възнаграждение компанията предлага и различни бонуси. Приходите за 2009 г. са били над 36 млрд. долара.
Goldman Sachs
Инвестиционната банка Goldman Sachs е финансовата икона от Уолстрийт въпреки тоновете критика по неин адрес. Служителите й са били добре платени и лоялни. Новата сграда на институцията е на цена над 2.1 млрд. долара, изградена от стомана и стъкло.
В нея има читалня, лоби и фитнес център. За 2009 г. приходите й са надхвърляли 45 млрд. долара. Intel Компютърният гигант Intel е заел 51-вото място, като се изкачва от 98-а позиция. Компанията, която произвежда микрочипове и е позната в целия свят, ще открие хиляди свободни позиции през следващите 3 години. Вложените суми ще бъдат по-големи от 6 млрд. долара в нови проекти, включително фабрика за производство в Орегон. Приходите на известната корпорация са били над 35 млрд. долара за 2009 г.
Deloitte
Консултантската компания Deloitte е заела 63-то място в годишната класация, изкачвайки се от 70-а позиция. Разнообразието е бил най-големият фокус в най-голямата американска компания за счетоводство и одит. Около една трета от служителите в групата са цветнокожи, като това е най-големият процент в Голямата четворка (включваща още PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young и KPMG). Приходите за 2009 г. са били около 26.6 млрд. долара.
Microsoft
Технологичният гигант Microsoft е заемал 72-ра позиция, като е отстъпил от 51-вото място година по-рано. Служителите в компанията са се радвали на осигурено химическо чистене, специална Wi-Fi поддръжка за превоз и дори камериер за паркиране на автомобилите пред някои сгради. За 2009 г. приходите на компютърната фирма са надхвърляли 60.4 млрд. долара.
PricewaterhouseCoopers
Следващата компания от Голямата четворка – PricewaterhouseCoopers, също е участвала в Топ 100 под номер 71. Позицията, която заема за 2011 г., е 73-та. Заетите в компанията са дали куп похвали на своя работодател за гъвкавост, обучение и етика. Според служителите фирмата предлага възможност за работа от почти всяка точка, а възможностите за развитие са почти неограничени. За 2009 г. приходите са били над 26 млрд. долара.
Ernst & Young
Ernst & Young се е разположила малко по-надолу в класацията на 77-а позиция, като е паднала от 44-то място предишната година. Тази компания от Голямата четворка е известна с благотворителната си дейност. Фирмата за консултиране и одиторска дейност е дала около 31 млн. долара за различни каузи през 2009 г. Общо приходите на гиганта за 2009 г. са надхвърляли 21.4 млрд. долара
KPMG
На най-ниска позиция от Голямата четворка остава KPMG - 86-а. Служителите на фирмата за одит в клона на компанията в САЩ поемат 12 часа доброволен, но платен труд всяка година и могат да приключват работа в 3 ч. следобeд. През лятото петъците им също са били свободни. За 2009 г. приходите на големия играч са надхвърляли 20.1 млрд. долара.
Starbucks
Starbucks също фигурира в класацията, макар и на едно от последните места. Веригата за кафе е заела 98-а позиция в ранглистата. Въпреки тежката година за гиганта главният изпълнителен директор Хауърд Шултц е отказал да съкрати разходите, давани за здравно осигуряване на служителите, въпреки натиска на инвеститорите. За 2009 г. приходите на компанията са били в размер почти на 9.8 млрд. долара.
Със съкращения