Европейската комисия определи като абсурдни информациите на някои медии за европейски план за преструктуриране на гръцкия дълг, при който Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС) щял да заеме пари на Атина, за да изкупи собствените си облигации.
"Това е абсурдно", заяви говорителят на ЕК по икономическите и валутните въпроси Амадеу Алфатаж, цитиран от Франс прес. Той допълни, че тези твърдения са били съвсем ясно опровергани от германските власти.
Вчера германският седмичник "Цайт" и всекидневникът "Зюддойче цайтунг" съобщиха, че Берлин настоява за план за преструктуриране на гръцкия дълг с помощта на ЕФФС като част от новите правомощия, които ще бъдат дадени на този механизъм за подпомагане на затруднени страни от еврозоната. Германският министър на финансите категорично отрече тези информации.
Европейските министри на финансите в момента обмислят серия от мерки за увеличаване на средствата и правомощията на ЕФФС.
Те възнамеряват да увеличат ефективния капацитет за отпускане на заеми от фонда и да разшири правомощията му, като например да се разреши дадена страна да изкупи дълга си на пазарите или да се отпускат кредитни линии при по-ограничени лихви при по-гъвкави условия от сегашните, отбелязва АФП. Страните от еврозоната водят конфиденциални разговори по план, при който Гърция да изкупи значителна част от своите държавни облигации при 30-процентна отстъпка. Това твърди източник от лондонското Сити, цитиран от ИТАР-ТАСС. Преговорите са в заключителна фаза, посочва той.
Така нареченият "гръцки план" бил обсъден в понеделник и вторник в Брюксел от министрите на финансите от еврозоната.
Според предварителните споразумения на Атина щяла да бъде предоставена възможност да закупи свои облигации от Европейската централна банка (ЕЦБ), от частни банки и на вторичния пазар с кредити, предоставени от ЕФФС.
В момента ЕЦБ държи облигации на гръцкото министерство на финансите за 50 милиарда евро. Очаква се гръцкото правителство да ги купи за 35 милиарда евро. По този начин отстъпката ще бъде 15 милиарда евро. По подобна схема ще бъдат придобити гръцки облигации от други държатели.
Според източника на ИТАР-ТАСС това фактически представлява преструктуриране на държавния дълг.
В момента задълженията на Гърция по държавни облигации са 300 милиарда евро. Миналата пролет страната загуби възможността да привлича кредитни капитали на частния пазар поради опасенията на инвеститорите от възможен дефолт. Оттогава доходността по гръцките облигации е на рекордно високо равнище за еврозоната.
В началото на януари лихвите по 10-годишните държавни облигации на Гърция достигнаха 12,55 процента, а тази сутрин бяха 11,3 на сто.