Над 10 пъти са спаднали продажбите на бижутерите у нас през последните три години, отчете вчера Димитър Алексиев, председател на Национално сдружение „Съюз на златарите в България“. Бижутерите дадоха пресконференция, провокирана от данни на НАП, според които ощетяват хазната с 3,3 милиона лева.
Според сдружението рязко е намаляло търсенето на големи златни бижута и затова златарите са принудени да ги претопяват в по-малки и евтини накити. Наред с шеметно растящите цени на благородния метал на световните борси, което много оскъпява продукцията, обирите на златарски ателиета зачестиха, а по традиция кражбите на скъпоценни накити остават неразкрити, жалват се от браншовата организация. Не можем да се справим и с нелоялната конкуренция на заложните къщи, категоричен бе Алексиев. Една от основните причини се крие в либералната наредба за работа с благородни метали, изискваща от собствениците на заложни къщи само свидетелство за съдимост, за да продават златни предмети. Докато за регистрация за производство на бижута от финансовото ведомство изискват още 12 документа, посочиха от сдружението.
Димитър Алексиев цитира писмо до финансовия министър Симеон Дянков, в което браншовият съюз настоява за промяна в наредбата за работа с благородни метали и скъпоценни камъни към Валутния закон. В сегашния текст се забранява на златарските магазини и ателиета да съхраняват бижута, немаркирани в специалната лаборатория на НАП. В резултат на този текст данъчните в Хасково са конфискували в няколко работилници златни изделия, дадени за поправка. Бижутерите настояват изискването за маркиране на златото да важи само за магазините, но не и за ателиетата. “В работилницата само чрез засичане на счетоводните книги може да се залови измама с немаркирано злато“, обясни Алексиев.
В отговор на предложението на златарския съюз шефът на НАП Красимир Стефанов съобщи, че във финансовото министерство „е сформирана междуведомствена работна група за изготвяне на изменения и допълнения на цитирания нормативен акт“. Над 10 месеца са минали, откакто е водена преписката, но досега няма никакъв резултат. Това ощетява много бижутери, в чиито ателиета са засечени и конфискувани немаркирани изделия, посочи още Алексиев.
От бранша се оплакват и от нелоялната и нерегламентирана конкуренция на търговците, които продават злато на дъмпингови цени. Оттам твърдят, че съществуват цели контрабандни канали за внос на нискокачествено злато. Председателят на асоциацията съобщи, че напоследък са зачестили оплакванията на клиенти, купили бижута от 8-9-каратово злато вместо от 14 карата. По думите му реалната цена на 14-каратовото злато за бижута в момента е около 80 лв. за грам, а някои некоректни търговци свалят цената до 45 лв. От браншовата асоциация са категорични, че става дума за търговия в сивия сектор и укриване на данъци или за злато с по-ниско качество.