Това предвижда законопроектът за ограничаване на плащанията в брой, който парламентът прие на първо четене след гласуване и прегласуване, прадеде БТА.  Ограничението ще важи и за суми под 5000 лева, ако представляват вноски по задължения за общо над 5000 лева.
При първото гласуване проектът беше отхвърлен, а при второто - приет.

Предлага се и трудовото възнаграждение на хората също да се изплаща по безкасов път. От ГЕРБ обаче се ангажираха да поискат отпадането на този текст при второто четене. 

Още през ноември миналата година парламентарната бюджетна комисия  се обяви против предложението на финансовото министерство - плащането на заплати да става само по банков път.  Тогава също бе поставен под съмнение и прага от 5000 лв., който мнозина депутати намириха за нисък.

В мотивите си към проекта вносителят - Министерският съвет, посочва, че текстовете ще доведат до значително повишаване на постъпленията в държавния бюджет и до създаване на възможност за ограничаване на сивия сектор в икономиката на страната.

Днес в пленарна зала депутатът от левицата Янаки Стоилов заяви, че от този законопроект се облагодетелстват банките и в тях ще постъпят милиони, дори милиард. Трябва да се помисли за коригиране на таксите, след като се приеме този проект, смята той. Стоилов отбеляза, че по този начин се принуждават хората да си открият сметка, да си извадят дебитна карта и им остава само да изберат наложения им концесионер.
Освен това, ако някой твърди, че най-големите злоупотреби минават през кешови плащания, бърка или съзнателно се опитва да прикрива истината, коментира Стоилов. Според него е неприемливо и трудовите възнаграждения да бъдат изплащани само чрез преводи.

Колегата му Александър Радославов смята, че пет хиляди лева е ниска граница. Трябва да направим така, че да защитаваме интересите не само на държавата, но и на гражданите и на бизнеса и да се търси разумният компромис, посочи той.

От "Атака" също изразиха резерви по отношение на проекта и заради очакваната печалба на банките от въвеждането на новите разпоредби.

Диан Червенкондев от ГЕРБ посочи, че ГЕРБ ще предложи отпадането на текстовете за трудовите възнаграждения, а за границата за кешовите плащания ще се направи сериозен дебат. Целта на законопроекта е борба със сивата икономика, обясни той. Според него при разплащанията в брой има възможности за невнасяне на данъци и осигуровки, за пране на пари и за други незаконни дейности.