Испания е успяла да постигне максималната си цел от 3,0 млрд. евро при разпродаването на петгодишни държавни облигации, въпреки че лихвите са значително по-големи в сравнение с последния подобен търг през ноември, съобщава АФП.
Според анализатори така Мадрид е преминал последния тест за кредитната си позиция на финансовите пазари.
Испания отчаяно се стреми да разпръсне страховете за кризата с дълга на страната, която може да разтърси еврото.
Първите за годината аукциони на ДЦК в Испания и ден по-рано в Португалия предизвикаха силна спекулативна атака, поради опасения, че двете страни няма да успеят да привлекат достататъчно свежи средства, за да финансират бюджетните си дефицити или ще го направят на висока цена.
Вчера при смятания за ключов първи търг на  дългосрочни облигации за годината Португалия събра 1,25 млрд. евро. При това параметрите на търга бяха добри. Китай е изкупил 1 млрд. евро от португалския държавен дълг при частна сделка, сключена при по-висока от пазарната лихва, съобщи междувременно португалският в-к „Журнал де Негосиос”.
Изказвания на подкрепа за дълговете в еврозоната от Китай и Япония помогнаха за успокояването на пазарите. Еврото поскъпна днес след данните за Испания.
Междувременно стана ясно, че Германия е решила да подкрепи предложението за разширяване на правомощията на Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС). Фондът гарантира нормалната работа на финансовите пазари в еврозоната, съобщи днес вестник "Файненшъл таймс", цитиран от ИТАР-ТАСС. Първоначално Германия бе против увеличаване на капитала му.
Междувременно Европейската централна банка и Bank of England очаквано оставиха основните си лихви непроменение от сътветно 1% и 0.5%.