В съобщение от "Лукойл България", разпространено до медиите в четвъртък вечерта, се казва че компанията подкрепя усилията на кабинета и в частност на директора на Агенция "Митници" срещу контрабандата с горива.
Компанията е обект на постоянни проверки и контрол от митниците и не са й издавани никакви актове за нарушения в търговията с акцизни стоки от Митница "Югозападна", нито от лице с фамилия Шишков", се казва в съобщение на "Лукойл" до медиите, цитирано от БГНЕС.
Повод за изявлението на ръководстовото на газовото дружество са записаните разговори на шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов с финансовия министър Дянков, в които се споменава "Лукойл", "Била" и "Булгартабак" като "защитени" фирми.
В Гоце Делчев в четвъртък шефът на митниците обясни, че за една от фирмите има производство по отношение на спестено ДДС, което вече е внесено, съобщи "Сега". Същата фирма е наказана и по отношение на горива, които са отишли в детски градини. Събрани били допълнително над 300 000 лв. акциз.
В подслушания разговор на Танов с Дянков става дума за оцветено гориво с по-нисък акциз, което, вместо да отиде в детските градини, е продадено по бензиностанциите. Митничар на име Шишков съставил акт на фирмата и получили заплахи от Цветанов. В сряда Танов не пожела да назова за коя фирма става въпрос.
"В полза на пълно разкриване на истината би било, ако г-н Танов изнесе пред обществеността добре известните му факти за това, какви количества горива се заявяват за внос на границите ни с Румъния и Гърция и да ги съпостави с платените за тях акцизи на българска територия, за да стане напълно ясно какъв е размерът на контрабандата, кои са основните канали, по които тя се извършва и кои са фирмите и лицата, стоящи зад тях.
В името на истината и прозрачността е редно най-после участниците в контрабандата с горива да бъдат назовани с истинските им имена. Само така този дългогодишен проблем ще намери своето решение и ще престане да нанася тежки вреди на цялата българска икономика", завършва съобщението си "Лукойл-България".