Руският газов гигант Газпром просто не е бил подготвен за неизбежното изравняване (на търсенето и предлагането - бел. ред) и сегашния спад в търсенето на газ в Европа, според американския посланик в Москва Джон Байърли в грама, публикувана от "Уикилийкс". Компанията е преценила погрешно влиянието на вноса на втечнен природен газ за Европа, допълва дипломатът, цитиран от Ройтерс.
"Газпром ще трябва да се справи с големите нови обеми втечнен природен газ, доставяни на световния пазар, по проекти, които вече са в ход в Катар и на други места", посочва Байърли.
"Газпром е зле организиран, подвластен на политиците и корумпиран", се посочва в американска дипломатическа грама, съдържанието на която е поместено в електронното издание на германското сп. "Шпигел".
Според американските дипломати "Газпром е такъв, какъвто си го представяме - държавен монопол, почиващ на огромно богатство". Телеграмата е от 2009 година, твърди "Шпигел".
Руската компания "е далеч от амбицията си да стане предприятието с най-голяма стойност в света", е посочено в грамата. "Стойността на компанията на пазара, производството и продажбите й са се сринали от началото на икономическата криза", съобщават дипломатите след среща с представител на Газпром през септември 2008 година.
Според тях проблемите на руската компания не са свързани единствено с финансовата криза, разтърсила света през 2008 година, но и със спада на търсенето на газ, по-специално в Европа.
"Газпром не е компания от конкурентоспособна световна величина", изтъкват дипломатите. "Газпром е наследник на съветското министерство на газа и продължава да действа по такъв начин", заключават те според записките, с които се е сдобил Уикилийкс.
Империята Газпром, изградена върху производствени структури, датиращи от съветската епоха, контролира една четвърт от световните газови резерви, дава около 8 процента от руския брутен вътрешен продукт (БВП) и доставя една четвърт от природния газ, потребяван в Европа.
"Шпигел" е едно от световните издания, разпространило част от общо 250 000 дипломатически телеграми, с които се е сдобил Уикилийкс, припомня Франс прес.