От 2 000 лева тръгват цените за професионална заря на Нова година. Това е най-ниската възможна цена, не може да има едновременно евтини и хубави фойерверки, категоричен е Светозар Христов, който има фирма за организиране на светлинни шоу програми по различни поводи.
За съжаление заради кризата сега се търсят предимно най-евтините, а и с пъти са намалели поръчките за корпоративните партита, които преди бяха традиционни на Нова година, коментира той за БТА. Изненадващо, но, макар и с по-скромни поръчки, най-често светлинните ефекти за празника тази година поръчват общините, докато фирмите явно са решили да съкратят разходи от това перо.
Водопад от огън, златист огнен стълб, бягащи огньове са част от програмата на професионалното пирошоу. Сред ефектите са и огнени надписи в небето, които обаче траят кратко време - 2-3 секунди, а и зависят много от атмосферните условия. Например по-силен вятър може да развали надписа. Те се поръчват предимно от фирми, като реклама на името на компанията.
За разлика от корпоративните клиенти, хората явно не пестят от фойерверки за новата година. Няма значителна промяна на търсенето за тази Нова година, са наблюденията на Дима Савова от един от магазините за фойерверки. Според нея пиратките постепенно отстъпват пред "домашната" заря с пиробатерии, които са зрелищни и в същото време не са скъпи. Те могат да се намерят и за два лева, макар че за тези с повече изстрели цената достига и 90-100 лева.
Пиробатериите носят ефектни имена. Например "Подземно царство" ви дава 24 изстрела червен и зелен божур, бели и зелени искри. С 16 изстрела с червени искри се прави истинска "Марсианска атака", а светлини под формата на червен и зелен "божур" се наричат "Черен дявол". Срещу 59 лева в небето може да излети "Сребърен дракон" - сребърна кълбовидна мълния, която се превръща в червен и зелен "божур".
Търговците предупреждават, че, както и другите фойерверки, пиробатериите могат да бъдат опасни, ако не се използват според инструкциите. Те трябва да се закрепят с тежки предмети на равна и твърда хоризонтална повърхност на открито.
Освен това не трябва да има хора, сгради, дървета, коли и леснозапалими предмети в опасната зона, която е в радиус от 20 метра. Препоръчителното разстояние до зрителите е минимум 25 - 30 метра. Ако след запалване пиробатерията не изстреля всички снаряди или изобщо не проработи, не трябва да се доближавате до нея и да се опитвате да я запалите отново.
Пиробатериите са по-лесни за употреба от ракетите, които също трябва да се пускат от равен и открит терен, но се изстрелват от тръба. Те струват между 5 и 30 лева в зависимост от ефектите и броя. Римските свещи са друг вид популярни фойерверки. Цените им започват от 5-6 лева, но най-скъпите стигат и до 60 лева.
Пиратките се продават от 0,50 лв. до 9 лв. в зависимост от бройката в пакета и вида. Най-безопасни са конфетите и бенгалският огън. Конфети могат да се намерят между 1 и 3 лева, а бенгалският огън струва по 20-30 стотинки за пакет. По-скъпи са разновидностите на бенгалски огън с формата на звезда или кръст, които достигат до 2 лева.
Светлинното шоу, с което се изпраща отиващата си година, е стара традиция. Обичаят да се пускат фойерверки точно на Нова година е бил въведен от руския цар Петър Велики, но се предполага, че родината им е Китай.
Още преди да се открие барутът, китайците са използвали подобия на фойерверки - парчета от зелен бамбук, които гърмели, когато се хвърлят в огъня. Вярвало се, че този шум плаши злите духове и затова при специални случаи, например Нова година, сватби, тържества, се хвърлял бамбук в огъня. Най-популярната история за откриването на барута разказва, че китайски готвач смесил случайно сяра, селитра и прах от въглища и забелязал, че тази смес се взривява. Друга версия приписва откритието на даоистки монаси, които правели алхимични опити и търсели елексира на безсмъртието. Постепенно фойерверките стават форма на изкуство и изразяване на определено послание.