Само за коледните празници, българите са похарчили повече от 800 млн. лева - толкова, колкото миналата година са похарчени и за Коледа, и за Нова година. Тези данни, макар и неокончателни, опровергаха всички проучвания, че заради кризата тази година българинът ще намали харчовете, предаде бТВ.
През декември сме пазарували два пъти повече, отколкото през всеки друг месец от годината. Търговците от големите вериги са категорични, че оборотите тази година са по-добри от миналия декември, когато магазините отчетоха приход от 800 млн. лева. Конкретните данни за празнично похарчените пари за тази година ще излязат на 14 януари 2011-а, когато се подават декларациите по ДДС.
Междувременно от МВР предупредиха търговците да променят графика на прибиране на оборотите си, заради зачестилите грабежи.
"Инкасовата дейност да се извършва от обучени и знаещи хора. Същото се отнася и за превозните средства. Да се съхраняват парите в сейф, достъп до който имат само служителите на фирмите. Предмет на грабежите са по-малките квартални магазини, но това не значи че не може да се случи на всеки в края на годината", каза гл. инспектор Светослав Шиваров.
Статистиката на полицията се потвърждава и след обира на магазин в Горни Богров, при който бяха откраднати 1400 лева. Екипът ни потърси и други търговци, минали по този път. Магазинчето за хранителни стоки на Любомира е обирано няколко пъти досега. При едно от посегателствата са задигнати 1 100 лева. Подобно преживяване имала и Вера Асенова. И оборотът от нейния магазин е обиран неколкократно.
"Разбиван е магазинът три пъти. Нито са върнати парите, нито са възстановени. В блока ни е пълно с наркомани, тук оборот не държим въобще”, обясни жената.
Практиката показва, че колкото и да натискате бутона, обир на магазин трае не по-дълго от една минута.