През 2011 г. цените на жилищата ще опрат дъното, спадът най-накрая ще спре, а в края на годината дори може да тръгнат нагоре, прогнозират брокери на недвижими имоти пред "Дневник".
"Цените на жилищата през 2011 г. ще се запазят на исторически ниски нива, като очакваме те да се стабилизират в големите областни градове, а спадът в страната като цяло да се забави", каза Теодора Димитрова, изп. директор на българския офис на ERA.
"Цените на имотите са близо до своите оптимални нива и е малко вероятно да има резки промени в тях", посочиха от "Елта консулт". "Дори и пазарът да не е достигнал абсолютното си дъно, със сигурност е близо до него", смята и Полина Стойкова, оперативен директор на "Бългериан пропертис".
През 2010 г. средните цени на жилищата са се върнали на нивата отпреди три години, показват данните на националната статистика. През третото тримесечие на годината средната цена е 960 лв./кв.м при 988 лв. през първото тримесечие на 2007 г. Именно оттогава заради членството на България в ЕС цените на жилищата тръгнаха рязко нагоре. Възходът им продължи до третото тримесечие на 2008 г. - 1418 лв./кв.м, след което вече повече от две години вървят надолу.
Подобна прогноза преди дни направи и главният изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова.