Ливан може да внася електроенергия от България, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след среща с ливанския си колега Джубран Басил (министър на енергетиката и водните ресурси), съобщиха от МИЕТ, предаде БГНЕС.
Двамата разговаряха в Бейрут в рамките на визитата на българската правителствена делегация, водена от премиера Бойко Борисов. Ливан има голям хидропотенциал, който засега не използва пълноценно, подчерта министър Басил. Правителството е разработило екшън план за енергетиката, ориентиран към производството на ток от микроцентрали. Тяхната дейност може да бъде субсидирана с над 1 млрд. долара. България може да предложи турбини за малки централи и да участва в инженеринга и изграждането на соларни инсталации, подчерта министър Трайков и допълни, че в България към момента инсталираната мощност от ВЕИ е около 10% и към подобни проекти има голям инвеститорски интерес.
България и Ливан ще стартират съвместен проект за насърчаване на двустранното партньорство между малки и средни предприятия. За това се договориха министър Трайков и ливанския министър на икономиката и търговията Мохаммад Сафади. Двете страни ще организират и работни бизнес групи с посредничеството на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. От своя страна ливанското правителството спонсорира фонд за заеми на малки и средни предприятия.
България е добра платформа за компании, които искат да стъпят на пазара на ЕС, заяви министър Трайков и очерта добрата бизнес среда, чрез която българската държава подпомага чуждестранните инвеститори - чрез ниски данъци и такси, с конкретни стимули за по-бърза реализация на проектите и специална подкрепа за сертифицираните инвеститори.
Арабската страна има споразумение с ЕС в транспорта, енергетиката и туризма, което е улеснение за по-активни връзки с България. Джоинт венчър между Ливан и България би могъл да бъде добро начало в тази посока, както и подкрепата за частния сектор, който да реализира продукцията си в страни от Европа и арабските държави, подчертаха двамата министри. Те обсъдиха потенциала за реализация на съвместни проекти в сферата на инженеринга, изграждането на инфраструктура, енергетиката.
България и Ливан имат много сходни условия и виждания за развитието на туризма, бяха категорични при срещата си министър Трайков и ливанският министър на туризма Фади Абууд. България иска да привлича по-платежоспособни туристи с възможностите си за СПА-туризъм, културен, религиозен туризъм, море, отлични ски центрове и гурме маршрути. За ливанците от особен интерес са продуктите за морски и СПА-туризъм. От друга страна Ливан има интерес да разшири категориите туристи, които посещават страната, като привлече и други, освен богатите туристи от Персийския залив, стана ясно още по време на срещата.
Двамата ресорни министри се договориха да бъдат разменени групи от туроператори, които да проучат неизползваните възможности в сектора. Ще бъде активизиран и диалогът чрез туристически изложения. Стимул за по-активното сътрудничество би било евентуалното възстановяване на директните полети София-Бейрут, спрени през ноември тази година.
Ливан да признае лева за валута, което да отпуши вноса на български лекарства в арабската страна и да извади България от т.нар. червен коридор, за да могат стоките ни да влизат по-лесно. Това се договори премиерът Бойко Борисов с ливанския си колега Саад Харири вчера. Двамата обявиха на пресконференция в Бейрут, че тези стъпки ще доведат до увеличаване на стокообмена между двете страни.