Американското списание "Форбс" определи 15-те книги, които могат да увеличат богатството не само на авторите си, но и на читателите, тъй като представляват анализ на управлението на капитали, съобщи РИА Новости.
Американският милиардер Уорън Бъфет затвърди титлата си на инвестиционен гуру, след като книгата му "Уроци за корпоративна Америка" попадна сред най-добрите трудове, признати за извори на мъдрост за тези, които пробват късмета си на Уолстрийт.
Книгата е съставена от писма на Бъфет до акционерите в неговата компания, които са под формата на есета. Те не са ограничени отчети за работата на инвестиционния фонд Бъркшър хатауей (Berkshire Hathaway Inc.), а размисли за бизнеса, законодателството, иновациите и нови идеи за това как действат парите в условията на съвременния пазар.
Бъфет, който навърши 80 години, увеличи капитала си с 5 милиарда долара миналата година. Общото му състояние се оценява на 44 милиарда долара. Половината от тези пари Бъфет обещава да даде за благотворителност. В списъка на бестселърите, които могат да донесат милиарди долари на читателите, фигурира "Малката книга, която бие пазара" на Джоел Грийнблат, "Обикновени акции и необикновена печалба" на Филип Фишер, "Разумният инвеститор" на Бен Греъм и "Да спечелиш от световната икономическа криза: Намери инвестиционни възможности, като следваш тенденциите на глобалния пазар" на Бад Конрад.
В списъка е попаднала и не съвсем типична за този кръг читатели книга - "В съседство с Уорън Бъфет: Най-великите инвеститори на света, за които не сте чували, и какво може да научите от тях" на Мат Шифрин. Тя представлява историите на обикновени хора - шофьор на камион, уволнен ди-джей - които са успели да направят капитал от своите идеи и талант.