Срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел постигна изненадващо бързо споразумение за промяна в договора на общността, позволяваща учредяването на постоянен помощен фонд за закъсалите евро-държави.
Германската канцлерка Меркел заяви, че това е важен сигнал за Европа и общата валута. Новият спасителен чадър ще бъде разтворен през 2013 и ще замени досегашните милиардни фондове за изпадналите в криза страни, предаде Дойче Веле.
Постоянният помощен фонд ще бъде от 750 млрд. евро и ще стои на разположение за страните от еврозоната, които имат нужда от средства при евентуални финансови проблеми. Това предвижда постигнатото споразумение, подписано от 27-те представители на страни от Европейския съюз.  По този начин лидерите на ЕС трансформираха сегашната спасителна схема, при която държави от еврозоната и международни финансови институции като МВФ, насочват финансови пакети към изпаднали в затруднение държави от алианса.
Постоянният фонд ще бъде регламентиран в Лисабонската стратегия като стабилизационен механизъм. Той е необходим и като подкрепа за еврото, предаде Дарик.
Освен това Европейският съвет направи преглед на последващите мерки за оздравяване на икономиката в Европейския съюз. Съветът е решил през 2011 година да бъде извършен нов "стрес тест" за банките в Европейския съюз, за да се провери отново тяхната стабилност и надеждност.
Първият ден на този Европейски съвет бе добър за Европейския съюз и за европейската икономика, изтъкна председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.