Българската газова компания "Булгаргаз" предлага понижение на цената на природния газ с 1.78 процента от 1 януари 2011 г., съобщиха от дружеството.
В съответствие с разпоредбите на Закона за енергетиката и Наредбата за регулиране цените на природния газ "Булгаргаз" ЕАД е внесла заявление в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за утвърждаване цена при доставка на природен газ от обществения доставчик за първо тримесечие на 2011 г.
Отчитайки хода на котировките на алтернативните горива на средиземноморските борси, осреднения курс на българския лев спрямо щатския долар, количества природен газ, заявени от потребителите, както и постигнатите през последните месеци допълнителни споразумения с доставчиците на руски газ и компанията, концесионер за добив от местни находища (Мелроуз), предложението на "Булгаргаз" е за цена от 508.08 лв. без ДДС за хил. куб метра газ. Заедно с утвърдената на "Булгартрансгаз" цена за пренос (19.73 лв. без ДДС за хил. куб метра газ) крайната продажна цена за потребителя ще достигне 527.81 лв. без ДДС за хил. куб метра газ.
Съпоставена към действащата цена за четвърто тримесечие на 2010 г. (537.40 лв. без ДДС за хил. куб метра газ) предложената е с 1.78 процента (9.59 лв.) по-ниска.
Предложението е формирано при отчитане единствено на условията от Наредбата за регулиране цените на природния газ, без в предлаганата цена да е отразен недовзетия приход на дружеството, уточняват от "Булгаргаз".