Френски съд призна американската авиокомпания "Континентъл еърлайнс" за виновна за катастрофата със самолет Конкорд на "Ер Франс", станала през 2000 г. и отнела живота на 113 души, предаде Франс прес.
На 25 юли 2000 г. Конкорд на "Ер Франс" се подпали и разби северно от Париж, няколко минути след като излетя от летище "Шарл де Гол". В катастрофата загинаха 100-те пътници в самолета, повечето от които германци, както и 9 души екипаж и четирима души на земята.
В продължение на 4 месеца от февруари до май съдът се мъчеше да открие причините за трагедията. Накрая подозренията паднаха върху самолет на компанията "Континентъл еърлайнс", от който на пистата паднал метален отломък. Когато Конкордът на "Ер Франс" минал върху него, гумата на колесника му се спукала, предизвиквайки трагедията, според твърденията на обвинението.
През целия процес "Континентъл еърлайнс" отричаше вината си и твърдеше, че Конкордът се е подпалил, преди да премине през металния отломък.
Ер Франс настояваше "Континентъл еърлайнс" да плати 15 милиона като обезщетение за катастрофата.
Прокуратурата беше поискала 175 000 евро глоби за "Континентъл еърлайнс" заради убийство по непредпазливост и 18 месеца затвор условно за двама служители на авиокомпанията.
Единият от тях, който бе обвинен, че не е фиксирал добре металния елемент, изпаднал на пистата, получи 15 месеца затвор условно. Неговият пряк началник, както и трима разследвани французи, бяха признати за невинни. Сред тях е 81-годишният Анри Перие, бивш директор на програмата Конкорд.
След като призна вината на "Континентъл еърлайнс", френското правосъдие глоби авиокомпанията с 200 000 евро. Освен това тя трябва да плати и 1 милион евро на Ер Франс за нанесени морални щети.
Адвокатите на "Континентъл еърлайнс" обявиха, че ще обжалват присъдата. Процесът за катстрофата с "Конкорд"