Най-добре платените позиции през третото тримесечие на 2010 г. са хората, заети в енергетиката, застраховането и финансите, а на най-ниското ниво в класацията са хората, заети в хотелиерството и търговията.

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на септември са намалели с 30 хил., или с 1.3% спрямо края на юни, като достигат 2.20 милиона, сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ). Най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство” - с 15.0%, и „Култура, спорт и развлечения” - с 10.0%.
Спрямо края на юни, най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в „Преработваща промишленост” - с 0.8%. В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял в дейностите „Преработваща промишленост” и „Търговия, ремонт на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството” - съответно 23.4 и 18.3%. През септември броят на наетите спрямо юни в „Търговия, ремонт на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството” намалява с 0.6%.
В края на септември наетите лица по трудово и служебно правоотношение са със 140 хил., или с 6.0% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Най-голямо намаление на наетите лица спрямо септември 2009 г. се наблюдава в икономическите дейности „Строителство“ - с 32 хил., „Търговия, ремонт на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството” - с 30 хил., и „Преработваща промишленост“ - с 29 хиляди. В процентно изражение намалението е най-голямо в икономическите дейности „Строителство“ - с 18.0%, и „Хотелиерство и ресторантьорство” - с 12.2%.
Средната месечна работна заплата за юли, август и септември 2010 г. е съответно 637, 630 и 649 лева. Тя намалява спрямо второто тримесечие с 0.3% до 638 лева. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо намаление, са: „Финансови и застрахователни дейности” - с 8.7%, и „Операции с недвижими имоти” - с 3.4%.
Най-голямо нарастване на средната работна заплата през третото тримесечие спрямо второто се наблюдава в дейностите „Селско, горско и рибно стопанство” - със 7.8%, и „Транспорт, складиране и съобщения” - с 4.2%. Средната месечна работна заплата обаче нараства с 9.4% спрямо същия период на предходната година, като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - с 34.8%, и „Професионални дейности и научни изследвания” - с 18.8%.
Най-високо средно месечно трудово възнаграждение през третото тримесечие са получили наетите лица по трудово и служебно правоотношение в следните икономически дейности: „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - 1 377 лева; „Финансови и застрахователни дейности” - 1 294 лева; „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - 1 283 лева.
Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности: „Хотелиерство и ресторантьорство” - 422 лева; „Административни и спомагателни дейности” - 441 лева; „Търговия, ремонт на автомобили, лични вещи и стоки за домакинството” - 491 лева.
Спрямо третото тримесечие на 2009 г. средната месечна работна заплата в обществения сектор нараства с 4.7%, а в частния сектор - с 11.8%, сочат данните на НСИ.