Решението на Управлението за за федерален резерв на САЩ да инжектира ликвидност в американската икономика , но би могло да навреди на останалата част от света, заяви управителят на китайската централна банка Чжу Сяочуан, цитиран от БТА.
Преди два дни Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ взе решение да изкупи държавни облигации за 600 милиарда долара, като целта е да се понижат дългосрочните лихвени ставки в опит да бъдат стимулирани разходите и в крайна сметка да намалее безработицата, чието равнище в момента е цели 9,6 процента. Мярката е взета след предишното изкупуване на ипотечни и държавни облигации за 1,7 трилиона долара.
На бизнес конференция в Пекин Чжу отказа да коментира за или против решението на УФР да изкупува държавни облигации, известно като "количествено облекчение" (QE), но отбеляза, че то отново повдига въпроса за необходимостта от реформиране на международната финансова система.
Американската политика за стимулиране на икономиката ще предизвика нова световна икономическа криза, ако бъде последвана от други страни, според Ся Бин, експерт в китайската централна банка, цитиран от Франс прес.
"Заради прекомерната парична емисия от Съединените щати най-вероятно към страните с нововъзникваща икономика ще се насочи огромен обем капитали, посочи Ся. Според него тези страни трябва да намерят начини да се предотврати влиянието на притока на спекулативен капитал .
Китайското правителство се опасява, че тези спекулативни капитали могат да засилят инфлацията, която достигна двегодишен максимум през септември. "Ако големите световни валути се емитират без ограничения, като американския долар, появата на нова криза е неизбежно", прогнозира икономистът.
Неговите опасения през последните дни споделиха и други финансисти.
Бившият централен банкер на САЩ Пол Волкър, който в момента е икономически съветник на президента Барак Обама, заяви, че планът на Фед няма да допринесе много за укрепване на икономическото възстановяване, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.
По думите му това не е действието, което би променило общата картина, описана от него като бавно и тежко възстановяване за известен период от време.
Бившият централен банкер също така предупреди, че прекаленото стимулиране не е начин за излизане на САЩ от икономическия застой.
Волкър е бил председател на УФР  при управлението на Джими Картър и Роналд Рейгън, припомня АП.

Рекорди на златото, петрола и акциите