Скоро няма да достигнем предкризисните нива, прогнозира финансистът Емил Хърсев в интервю за "Класа". 
"Аз предполагам, че ще преминем през няколкогодишен период на депресия. Според министъра на финансите Симеон Дянков, който е най-популярният по света български икономист и добре подготвен специалист, ще я избегнем. Това може да се случи само ако вземем много гъвкави и бързи мерки за стимулиране на икономиката." Дано да излезе прав Дянков, но съм песимист, допълва финансистът.
" Засега не виждам обаче държавата да взима някакви сериозни мерки за икономическо стимулиране – най-вече нормализиране на разплащанията, запазване на благоприятната данъчна система, намаляване на бюрократичните и административните тежести върху бизнеса. "
Според Хърсев не е проблем държавата да има балансиран бюджет, тоест да се простира според чергата си.
"Когато икономиката върви надолу и данъчните приходи намаляват, се налага рязане на разходи. А не да се взимат пари от обикновения човек или фирмата, които също са в затруднено положение, за да се издържат „свещените крави“, заява той. "Свещените крави", според него, са полицията и нереформирани сектори като здравеопазването: "Категорично съм за повишаване на пенсионната възраст – ще работим по-дълго, след като сме се докарали дотам, че на един работещ да има двама безработни, плюс да се издържа държавен чиновник и полицай....Не може един работещ да издържа четирима души – никъде в света подобна формула не е била успешна. Значи намаляваме чиновниците, намаляваме агенциите, намаляваме полицаите, влизаме в здравеопазването, ликвидираме всякакви грандомански проекти...", предлага експертът.