На срещата на финансовите министри от Г-20 в Южна Корея водещите световни икономики обещаха да не допускат обезценяване на валутите. Целта е да бъдат успокоени пазарите и да не се застрашава възстановяването на глобалната икономика,предаде БНР.

Споразумението обаче не включва конкретно цифрово изражение на поетите ангажименти, което означава, че предложението на финансовия министър на САЩ Тимъти Гайтнър не е било взето под внимание. Той настояваше Г-20 да определи праг от 4 процента от брутния вътрешен продукт на една страна за "устойчиви" търговски излишъци и дефицити.

Планът на САЩ, които са засегнати от големи търговски дефицити, бе посрещнат с неодобрение от страните членки на Г-20, разчитащи в голяма степен на износа си, каквито са Германия Китай и Япония. Тези страни, които имат големи търговски излишъци, определиха предложението на Гайтнър като "нереалистично".

Коментатори, цитирани от Блумбърг, заяви, че формулировката е твърде обща и не означава край на валутната война.

Като историческо се определя постигнатото на срещата споразумение, че бързо развиващите се държави ще получат по-голямо право на глас в Международния валутен фонд. Над 6 процента от правата за гласуване във Фонда ще преминат към динамично развиващите се страни като Китай.

Страните от Г-20 постигнаха и споразумение за реформа в системата за регулация на банките и финансовите институции, обвинени, че са провокирали кризата от 2008/2009 година.