България трябва да е стабилна икономически, преди да вземе решението за влизане в еврозоната. Има основание за притеснение по отношение на инфлацията, смятат от Главна дирекция ЕКОФИН на Европейската комисия.
Това стана ясно на семинар по политиките на Европейския съюз, който се провежда в Информационния център на Европейския съюз в София, предаде Агенция „Фокус”.
Нарастването на доходите в България е слабо и движението на цените може да представлява риск за икономиката на страната. България не може да има инфлация от 7-8 % и нарастване на заплатите с 10 % и да иска да влезе в  еврозоната. Това влияе зле на икономката на страната. Една държава може да прекара в тази ситуация две години, но не може да издържи 10 години, посочи представителят на главната дирекция.
Не е необходимо държавата-членка на ЕС да е отговорила на всички Маастрихтски критерии, за да влезе в ERM 2 (подготвителния етап на членството - бел. ред.), защото ще има на разположение две години, за да предприеме необходимите мерки за изпълнение на критериите.
За да влезе в еврозоната всяка европейска страна-членка трябва да отговори на четири критерии. Миналата година страната ни е успяла да отговори на два от тях, но днес отново отговаря само на един, обясни представител на Главна дирекция ЕКОФИН на Европейската комисия. Четирите критерия са: стабилност на цените, фискална позиция (бюджетен дефицит и ниво на държавния дълг - бел. ред.), стабилност на обменния курс и нива на лихвените проценти по дългосрочните заеми.
16 са членовете на еврозоната до този момент. 3 държави-членки вече са заявили, че също искат да се включат в еврозоната – това са Естония – през 2011 г., Полша през 2012 г. и Румъния през 2015 г. Но това са техни национални цели и трябва да бъдат потвърдени на европейско институционално ниво.