Българската компания Литекс мотърс (Litex Motors) неотдавна e подписала сделка с китайската автомобилостроителна компания Грейт уол (Great Wall) за изграждане на автомобилостроителен завод в България, предаде агенция Синхуа. Според условията на сделката, която е добра възможност за България да развие автомобилостроителната си индустрия, Грейт уол, една от най-големите автомобилостроителни компании в Китай, ще построи завод в Ловеч.
Планира се до края на 2010 г. в новия завод да започне производство на автомобили SUV, като се инвестират близо 80 млн. евро (около 119 млн. долара).
Грейт уол произвежда автомобили тип SUV, ванове и пикапи и има над 20 подразделения, в които работят над 18 000 служители.
Сделката с Грейт уол се приема за голяма възможност за България да докаже, че бизнес условията в страната са подходящи за големи инвестиции, но може също така да бъде "последен шанс" за автомобилостроителната промишленост в страната след провала на сътрудничеството с Роувър (Rover).
През 1995 г. компанията откри завод във Варна, в който държеше 51 на сто от дяловете, а останалите 49 на сто бяха собственост на българската компания Дару груп (Daru Group). Автомобилите Роувър Маестро (Rover Maestro), които се произвеждаха в България обаче, бяха пазарен неуспех поради комбинацията от слаба пазарна стратегия, неконкурентни цени и присъствието на по-силен конкурент - Шкода Фелиция (Skoda Felicia), припомня Синхуа.
Производството в завода във Варна бе прекратено на 4 април 1996 г., след като в него бяха произведени 2200 автомобила.