При действащите в момента цени на петрола, САЩ могат да удвоят собствените си добиви и да оставят зад себе си Саудитска Арабия и Русия. Според експертите, в перспектива въпросът за лидерството на световния петролен пазар ще се решава не от цената или обема на откритите запаси, а от технологиите.

След многомесечни усилия на ОПЕК и няколко други държави-производителки с цената на съкращаване на добиваните количества, се постигна крехък баланс между търсенето и предлагането. От началото на 2017 година добивите на петрол са съкратени с 1.8 милиона барела дневно, а запасите в света са намалели от 294 милиона барела до 33 милиона барела.

Затова от началото на април сортът Brent достигна ниво от 71-72 долара за барел. Ниските цени на петрола сринаха инвестициите в проучването на нови запаси през 2015-2016 година. Но при сега действащата цена, до края на годината и догодина можем да очакваме наливането на много повече средства, отколкото тези 150 милиарда долара през 2017 година.

При това сега с новите технологии, всеки вложен долар дава двоен добив в сравнение с 2014 година. Това може да провокира нов бум на добива на шистов петрол в САЩ и от сега добиваните 10 милиона барела на денонощие, те да достигнат 18 милиона барела. От държавите, които могат да си позволят последните технологии в петролната индустрия, най-много ще се възползват САЩ и Саудитска Арабия, коментират експерти. Според тях, държави, които залагат на остарели начини за работа, постепенно ще бъдат изтласкани от пазара главно с дъмпинг на цените.